latinica  ћирилица
21/09/2022 |  10:57 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Од петка "Ћоровићеви сусрети писаца"

Тродневна културна манифестација "Ћоровићеви сусрети писаца" под називом "Српска проза данас" почеће у петак, 23. септембра, у Билећи, најавило је билећко Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета".
Ћоровићеви сусрети (фото: илустрација) -
Ћоровићеви сусрети (фото: илустрација)

У оквиру првог дана програма у 9.00 часова биће одржан округли сто "Књижевно дјело Мирослава Тохоља", а потом ће у 17.00 часова лингвиста Милош Ковачевић одржати предавање "Актуелни проблеми српског језика".

Најављена је и промоција 75. часописа "Нова Зора" и зборника радова "Књижевно дјело Драга Кекановића" у 18.15 часова, изложбе слика у Галерији "Просвјете" у 19.00 часова, а академија и уручење награде "Светозар Ћоровић" у Дому културе "Јевто Дедијер" у 20.00 часова.

Књижевно вече "Српска проза данас" биће одржано другог дана манифестације у суботу, 24. септембра, у билећком Дому културе.

У оквиру програма ће и у Фочи у недјељу, 25. септембра, бити приређено Књижевно подне.

Књижевну награду "Светозар Ћоровић" за 2022. годину добио је Слободан Мандић за роман "Регина Панонија".

У оквиру манифестације "Ћоровићеви сусрети" традиционално ће бити одржан и Међународни научни скуп историчара у Гацку "Ћоровићеви сусрети историчара", а на свечаној академији сутра ће бити уручена награда из историје "Владимир Ћоровић".

Та награда за 2022. годину додијељена је историчару Миладину Милошевићу за животно дјело, речено је раније Срни у "Просвјети" из Гацка.