latinica  ћирилица
21/09/2022 |  11:03 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Отворена лабораторија за воде, земљиште и отпад

Лабораторија за воде, земљиште и отпад, која је у саставу Института за заштиту и екологију Републике Српске, отворена је данас у Бањалуци и представља прву акредитовану лабораторију у Српској у чију опрему је уложено више од 200.000 евра.
Лабораторија за воде, земљиште и отпад - Фото: СРНА
Лабораторија за воде, земљиште и отпадФото: СРНА

Вршилац дужности директора овог института Предраг Илић изјавио је новинарима да је ријеч о изузетно вриједној, капиталној опреми за одређивање стотине параметара у животној средини.

- До сада нисмо имали лабораторију за одређивање било које врсте отпада у Републици Српској и сада се први пут отвара могућност да се у Бањалуци раде та испитивања. Институт ће радити и анализе свих врста вода, као и одређивање земљишта, муља и седимента - навео је Илић.

Он је рекао да ће анализе допринијети побољшању праћења стања животне средине и да систем управљања животном средином у Српској и БиХ није био на завидном нивоу када је у питању управљање отпадом, а да су испитивања рађена у иностранству.

Илић је навео да се отварањем ове лабораторије отворила и могућност пријема нових радника.

Помоћник министра за заштиту животне средине Републике Српске Свјетлана Радусин истакла је значај овог пројекта, наводећи да је то прва акредитована лабораторија у Српској која ће унаприједити рад институција које се баве управљањем отпадом.

Савјетник у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Никола Драговић навео је да ова лабораторија, не само да ће значајно унаприједити процес праћења и контроле загађења, него и укупан квалитет животне средине у Српској.

Помоћник министра за ресор водопривреде у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Милан Гаврић истакао је да је контрола квалитета воде један од најважнијих сегмената у управљању водама и да ће отварање овакве лабораторије знатно олакшати послове и напоре у заштити вода.

Лабораторија је опремљена у оквиру прегограничног пројекта унапређења капацитета јавних служби у области управљања отпадом у прекограничном региону између Републике Српске, односно БиХ и Србије, док је простор обезбиједио Институ за заштиту и екологију Српске.