latinica  ћирилица
21/09/2022 |  11:41 | Аутор: СРНА

Раковић: Поруке Москве вишеслојне и подршка Србима

Са састанка предсједника Русије Владимира Путина и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика упућена је вишеслојна порука и подршка Москве српским земљама, српском народу, српском руководству, што Србима даје додатно самопоуздање у сложеним околностима у којим се налазе, рекао је историчар Александар Раковић.
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

- Путин је дао пуну подршку српском народу и Републици Српској. Састанак са предсједником Додиком био је суштински важан јер је то додатно оснажило позицију Додика у БиХ, посебно пред предстојеће изборе. Дакле, ова подршка коју је Путин дао може се тумачити и као подршка Додику пред предстојеће изборе - рекао је Раковић за Срну.

Он сматра да је за Србе врло важно да осјете да имају подршку Руске Федерације и њеног предсједника, а да Запад свакако, шта год да Срби учине, неће имати бољи однос према њима.

- Та наводна, дерусификација српског простора у смислу емоција није могућа. Дакле и Западу је познато колико Срби имају позитиван став према Русима и Руси према Србима. То значи да било какво претварања да то није тако нас не би извукло из ситуације коју Запад жели да нам наметне, а то је распарчавање српског простора - рекао је он.

Раковић је додао да, у складу с тим, апсолутно подржава све што је јуче поручено из Москве.

- Имали смо протеклих година велики успон српске националне идеје, који није могао остати непримећен ни у Москви, ни другде и треба у том смислу да наставимо ка успону српске националне идеје. Србија, Република Српска и Црна Гора треба да буду у једној српској држави. То је праведно решење и легално и легитимно и свако разуман би то похвалио, а не кудио - закључио је Раковић.

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је на састанку са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком јуче у Москви да се нада да ће јачати патриотске снаге у Републици Српској и пожелио му успјех на предстојећим изборима уз констатацију да ће то јачати међусобну сарадњу.

Додик је поручио да је Република Српска захвална Путину за максималну досљедност у очувању Дејтонског мировног споразума и указао да се тиме чува Српска.