latinica  ћирилица
21/09/2022 |  12:14 | Аутор: СРНА

Деђански: Путин потврдио да неће дозволити унитаризацију БиХ

Политички аналитичар Стевица Деђански сматра да је састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина у Москви значајан због тога што је руски лидер још једном потврдио да неће дозволити унитаризацију БиХ, као ни друге ствари које су негативне за српски народ, што се првенствено односи на отцјепљење Косова и Метохије од Србије.
Стевица Деђански - Фото: РТРС
Стевица ДеђанскиФото: РТРС

Деђански је у изјави за Срну оцијенио да су разговори двојице лидера у Москви важни управо зато што је Русија још једном показала да ће остати досљедна одбрани међународног права, које је на страни Србије и српског народа, колико год се то не свиђало неком на Западу.

Према његовим ријечима, изузетно значајне су биле и економске теме, јер је Путин рекао да ће пружити подршку Српској и Србији што се тиче ресурса, како гаса, који је приоритет, тако и свега осталог што им је потребно.

- Најважнији од свега је овај политички дио, јер се показује да на својој страни имамо велику политичку силу, која заједно са Кином, Индијом и другим земљама ствара нови светски поредак на нашој страни - рекао је Деђански.

Он је истакао да то за Србију и српски народ има посебну тежину будући да Срби за себе никада нису тражили некакве специјалне привилегије, већ само да се подржи међународно право, у чему су досљедни, што већина земаља у свијету цијени.

- Са те стране посјета Додика и састанак са Путном су јако важни, јер смо из прве руке добили поновно тумачење свега онога што нас у неку руку забрињава - рекао је Деђански.

Како је објаснио, Додиков сусрет са Путином значајан је и из другог разлога, а везан је за улогу српског члана Предсједништва БиХ који је на предстојећим изборима кандидат за предсједника Републике Српске.

- Путин је директно подржао Додика на председничким изборима и пожелио му успјех из простог разлога што препознаје Додика као човјека који ће бранити српске интересе, а који заслужује то поверење захваљујући ономе што је радио у протеклом периоду - навео је Деђански.

Он сматра да је то за српски народ веома битан сигнал, јер Путина подржава више од 80 одсто грађана.

- Додик је тиме што га је подржао Путин добио сатисфакцију за своју борбу и одбрану српских интереса - истакао је Деђански.

Додик је јуче током посјете Москви разговарао са Путином, а осим политичких тема и мисије "Алтеа", било је ријечи и енергетици, те је договорено да цијена гаса за Републику Српску остаје иста у наредном периоду.