latinica  ћирилица
21/09/2022 |  13:48 | Аутор: СРНА

Линта: Пресуда за Корански мост дубоко вријеђање жртава

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво за ратне злочине да покрене кривични поступак против одговорних лица који су наредили, организовали и починили бруталну ликвидацију 13 крајишких Срба на Коранском мосту септембра 1991. године.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта истиче да је за свирепи злочин над припадницима ЈНА на Коранском мосту у Карловцу осуђен само Михајло Храстов на срамне четири године затвора што представља дубоко вријеђење жртава и њихових породица.

Како напомиње, суђење Храстову било је фарса и трајало је 23 године, што је један од многих доказа да хрватско правосуђе није незавсно и непристрасно већ има задатак да оправда најбезочнију лаж да су Србија, ЈНА и Срби били агресори, а да је Хрватска тобоже водила ослободилачки и одбрамбени рат.

У саопштењу поводом 31 године од злочина на Коранском мосту, Линта наводи да су припадници хрватских паравојних и полицијских формација зауставили 21. септембра 1991. године, испред моста на ријеци Корани у Карловцу, два војна камиона у којима су се превозили припадници активног и резервног састава ЈНА који су, након преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје.

Одмах по предаји, једна група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у просторије полиције, а друга група од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пјешице преко Коранског моста.

Чим су ступили на мост почела је ликвидација и 13 Срба убијено је из аутоматског оружја или клањем док су четворица тешко рањени.

Убијени су Миле Бабић, Никола Бабић, Васо Бижић, Светозар Гојковић, Божо Козлина, Зоран Комадина, Миленко Лукач, Слободан Миловановић, Миле Пеурача, Небојша Поповић, Милић Савић, Јован Сипић и Милош Срдић.