latinica  ћирилица
21/09/2022 |  13:52 ⇒ 17:52 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ објаснио чиме је условљена одлука о објављивању дјелимичне мобилизације

Одлука о извођењу дјелимичне мобилизације донијета је због тога што се Русија у Украјини суочава са војним потенцијалом НАТО-а и других непријатељских земаља, изјавио је на брифингу портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Кремљ (Фото: A.Savin, WikiCommons) - Фото: Wikipedia
Кремљ (Фото: A.Savin, WikiCommons)Фото: Wikipedia

- О томе, како су се промијенили услови током специјалне војне операције, рекао је у свом обраћању предсједник Владимир Путин. Управо је предсједник Путин причао о томе да се фактички суочавамо са војним потенцијалом НАТО-а и других непријатељских земаља - рекао је Песков одговарајући на питање чиме је условљена одлука о мобилизацији.

На брифингу је тражено од Пескова да прокоментарише ријечи председника о нападима на руску територију од стране Украјине и питали га о каквим се конкретно нападима ради.

- Ријеч је о гранатирањима, о којима је било ријечи неколико дана раније и тако даље - Белгородска област, Курска и друге. Те чињенице су добро познате. Тамо раде наши исљедници - одговорио је портпарол Кремља.

У обраћању Русима о почетку дјелимичне мобилизације у Русији Владимир Путин је то назвао мјером која је адекватна актуелној пријетњи.

Према његовим ријечима, тренутно, руска војска дјелује на линији сукоба, која премашује хиљаду километара, супротстављају се не само неонацистичким формацијама, већ читавој војној машинерији колективног Запада.

На крају обраћања, оптужујући Запад за заоштравање агресивне политике, руски предјседник је поменуо терористичке нападе, укључујући и коришћење западног оружја, које већ гранатира погранична насеља Белгородске, Курске области и осматрање од стране Запада широм јужне Русије.

- У Вашингтону, Лондону, Бриселу директно увлаче Кијев да пренесе војне акције на нашу територију - додао је портпарол Кремља.