latinica  ћирилица
21/09/2022 |  13:55 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Будимир: Састанак Додика и Путина политички и економски значајан

Професор међународних односа на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Жељко Будимир рекао је Срни да је састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Руске Федерације Владимира Путина значајан у више аспеката - политичком, економском и културном.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир је нагласио да Руска Федерација цијени Додикову политику и његово залагање да БиХ не уведе санкције Русији.

- То је Путин и сада потврдио. Наставља се пријатељски однос два предсједника, Додика и Путина, уз велико међусобно уважавање - нагласио је Будимир.

Он је рекао да се Република Српска ослања на Руску Федерацију, додајући да је потврђено да се то може очекивати и у будућности у међународним организацијама као што је Савјет безбједности УН.

- Пројекти о којима се раније договарало настављају реализацију. Прије свега, пројекат од којег Република Српска не одустаје је гасовод и прелазак магистралног гасовода из Србије у Републику Српску - рекао је Будимир.

Будимир је истакао да је то један од стратешких циљева Српске.

Он је рекао да су на састанку Додика и Путина договорене цијене гаса за БиХ, а у овом тренутку тај гас највише користи федерално Сарајево, тако да сусрет има конкретне економске посљедице које су позитивне за БиХ.

Будимир је рекао да је ово већ други сусрет Додика са Путином ове године, а трећи од децембра 2021. године.

- Ово је најтјешња могућа сарадња Руске Федерације и Републике Српске - истакао је Будимир.