latinica  ћирилица
21/09/2022 |  16:06 | Аутор: sputniknews.com

Француз Ертел стигао у Русију упркос "пријетњама"!

Француски кошаркаш Тома Ертел потписао је једногодишњи уговор са Зенитом из Санкт Петербурга иако се раније обавезао савезу своје земље да тако нешто неће урадити, јавља Баскет њуз.
Тома Ертел (Фото:  EPA-EFE/MARISCAL) -
Тома Ертел (Фото: EPA-EFE/MARISCAL)

Он је крајем јуна направио усмени договор са Зенитом, али је морао пред Евробаскет да потпише уговор са Француском која не дозвољава играчима да иду у руске и бјелоруске клубове док траје ситуација у Украјини.

- Сви играчи који играју за сениорске националне тимове позвани су да потпишу изјаву гдје се слажу са препоруком Федерације да не улазе у преговоре са клубовима из Русије или Бјелорусије докле год буде трајао конфликт у Украјини. Уколико неко не буде поштовао овакав договор неће бити узет у разматрање за наступање такмичењима, укључујући и Олимпијске игре 2024. године - стоји у саопштењу.

Како наводи поменути сајт, Ертел се сложио са захтјевима кошаркашке федерације, али је упркос томе, потписао једногодишњи уговор са Зенитом, уз могућност продужетка за још сезону.

Савез Француске је “ултиматумом“ запријетио играчима да би могли да сносе посљедице ако оду у руске или бјелоруске клубове, да неће играти на Олимпијским играма, вјероватно и на Мундобаскету, али...

Ертел је био слободан у избору нове средине, а у каријери је играо за Ортез, Асвел, Стразбур, Басконију, Ефес, Барселону и Реал Мадрид.