latinica  ћирилица
21/09/2022 |  16:20 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Прослављена слава храма, епископ Сергије служио литургију

У храму Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду прослављена је храмовна слава, а Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије и свештенство служили су Свету архијерејску литургију којој је присуствовао велики број вјерника.
Мркоњић Град-слава храма (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Мркоњић Град-слава храма (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org)

Кум славе храма био је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, а обиљежавању славе и литургији присуствовао је начелник општине Драган Вођевић, објављено је на сајту општине.

Епископ Сергије бесједио је о значају данашњег Празника Рођења Пресвете Богородице, назвавши га другим Божићем.

- Данас је други Мали Божић, јер се родила она која је родила Бога - навео је епископ Сергије и истакао да се Света црква данас радује и ликује, објављено је на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Литургији је присуствовао и предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак, који је свештенству и грађанима Мркоњића Града честитао славу храма и поручио да је Српска православна црква окупљала народ и у тешким и у добрим временима, објављено је из СПС-а.

- Увијек је право вријеме да се окупљамо око наше цркве и вјере, наше традиције и обичаја - рекао је Селак.

Мала Госпојина је крсна слава и Кола српских сестара "Рођење Пресвете Богородице" из Мркоњић Града. Чланице су, осим славског колача и кољива, заједно са управом храма за све вјернике припремиле славски ручак.

Мала Госпојина је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије.

Овај празник спада у ред највећих Црквених празника. Богородица је рођена у Назарету, од остарјелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила кћер Марију, по благослову Божијем.