latinica  ћирилица
21/09/2022 |  17:37 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Вучић: Уложити више напора да се нађе прихватљиво рјешење за КиМ

 Предсједник Србије Александар Вучић сматра да да је на Косову и Метохији успјешно смирена ситуација од прије неколико седмица, али да се мора уложити више напора да се нађе прихватљиво рјешење у дијалогу са Приштином.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Мислим да смо успешно деескалирали кризу на Косову и Метохији, али мораћемо да се потрудимо више како бисмо пронашли дугорочно решење. Нећемо да тражимо кривца, али је компромис много бољи од оружја и бомби - рекао је Вучић током боравка у Њујорку за америчку Њузмакс телевизију.

Одговарајући на питање да ли руски предсједник Владимир Путин "блефира покретањем мобилизације", Вучић је рекао да не жели да говори као политички аналитичар, али да не вјерује да Путин блефира.

- Ми се надамо да ће мир победити и да ће сви урадити све да се постигне компромис. То је боље него чекати нечији пораз. Много пута сам говорио са Путином и не верујем да он блефира. То је све што могу да кажем - навео је Вучић.

Што се тиче односа са Русијом, он је поновио да Србија има традиционално добре односе и са Русијом и са Украјином, да поштује суверенитет и територијални интегритет сваке земље у свијету.

- Гледамо како да диверзификујемо наше снабдевање енергентима. Градимо интерконекторе на границама са Бугарском и Северном Македонијом - навео је Вучић.

Он је подсјетио на 140 година пријатељских веза Србије са САД, као и да је трговинска размјена двије земље данас већа него икада, чак 1,2 милијарде долара.

Вучић је истакао да америчка компанија "Ривиан", која производи електрична возила, отвара центар за развој и истраживања у Србији.

- Они су тражили атрактивну земљу за инвестирање, а ми имамо и субвенције и паметне људе. Ми смо шампиони Европе по привлачењу страних директних инвестиција. Чак 3,3 милијарде евра смо привукли у нашу земљу - рекао је Вучић.

Он је истакао да је значајно то што је Америка подржала регионалну иницијативу "Отворени Балкан".

На питање о Холокаусту, Вучић је рекао да су се најстрашнији злочини догодили током Другог свјетског рата, те да су Срби блиски пријатељи Јевреја и да злочини почињени над Јеврејима у том рату не смију да буду заборављени.

- Током Другог светског рата, у нацистичкој Независној Држави Хрватској постојао је велики логор, звао се Јасеновац. Постојао је и логор у Београду. Тај објекат у Београду је био уништен, ми смо решили да обновимо то место, да обновимо сећања. Када су побили Јевреје, Немци су тада убијали Србе - рекао је Вучић.

У култној емисији "Пробуди се, Америко" учествовао је и бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.