latinica  ћирилица
21/09/2022 |  17:48 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Кесић: Српска заједница активна на упознавању Сената о штетности предложеног Закона

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић изјавио је да српска заједница у Америци активно ради на томе да упозна своје представнике у Сенату да би Приједлог закона о одвраћању акција дестабилизације у БиХ био штетан и да би гурнуо БиХ још дубље у кризу и отворио могућност за потпуно поништавање Дејтонског споразума.
Обрад Кесић - Фото: Screenshot
Обрад КесићФото: Screenshot

- Ово је најефикаснији механизам који би се користио за уништавање тог споразума - рекао је Кесић.

Он је оцијенио да је иронија у приједлогу тог закона то што најактивнији странци који су рушили Дејтонски мировни споразум и који руше међународно право долазе баш из Америке.

- Амерички дипломати, као и неки европски дипломати, су свих ових година радили стално на стварању нечега што не постоји у Дејтону, а то је унитарна, високоцентрализована БиХ - рекао је Кесић за Срну.

Према његовим ријечима, због тога је тешко схватити као озбиљно да је намјера овога да престане мијешање са стране.

Кесић сматра да би они жељели да то мијешање буде само једнострано, које иде у корист бошњачким политичким странкама и само једном од конститувних народа, а то је бошњачки народ.

- Они би жељели унитарну тзв. грађанску државу зато што би то дефакто била национална држава Бошњака и ово је резултат активног лобирања, не само представника бошњачке заједнице у САД, него и од бивших америчких функционера, дипломата који већ дуже вријеме се ангажују у корист Сарајева - навео је Кесић.

Он је додао да су очекивали да ће ово да дође, кроз Доњи дом, гдје, нажалост, још доминира глобалистичка политика међу политичким естаблишментом, не само демократске, него и републиканске странке.

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је Приједлог закона о одвраћању акција дестабилизације у БиХ којим су предвиђене санкције странцима који подривају Дејтонски мировни споразум или пријете стабилности земље.

Посланик из реда републиканаца Ен Вагнер, која је предложила овај закон о којем треба да се изјасни и Сенат, каже да је при изради овог законског рјешења блиско сарађивала са бошњачком заједницом у Сент Луису.