latinica  ћирилица
21/09/2022 |  18:06 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Док се Додик састаје са Путином и договара пројекте, Тривићева успјела да се састане само са Шмитом (ВИДЕО)

Сусрет Милорада Додика и Владимира Путина је од изузетног значаја јер је то званичан састанак на највишем нивоу српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Руске Федерације, рекао је савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је нагласио да је ово трећи сусрет Додика и Путина у кратком временском периоду, али да је овај посљедњи на највишем могућем нивоу који је јасно показао да су Република Српска и Милорад Додик уважени од стране Русије и да имају статус најближих пријатеља.

- Додик је добио подршку у сваком смислу од Путина, који је истакао да та подршка значи и наставак добре сарадње Српске и Русије - каже Ковачевић.

Он је напоменуо да се цијели свијет, а нарочито Европа налазе у великој енергетској кризи, тако да је од изузетног значаја гаранција коју је Додик добио и од Путина и директора Гаспрома Алексеја Милера да ће цијена гаса за Српску остати иста.

- Ми имамо далеко најповољнију цијену гаса у Европи и таква је само за Српску и Србију - истиче Ковачевић.

Он је рекао да је сада потпуно јасно да у Српској на једној страни имамо Милорада Додика који се на највишем нивоу редовно сусреће са Владимиром Путином и договара пројекте који су од изузетног значаја за Српску, а с друге стране имамо Јелену Тривић која је, како каже, успјела да се састане само са Кристијаном Шмитом.

- Шмит је овдје дошао непозван и без икаквог легитимитета. Дошао је да ради да Републике Српске и права за српски народ више не буде. Само два дана након сусрета са Тривићевом рекао је да су његова мисија и задатак да дејтонски принципи, а то су два ентитета и три конститутивна народа, постану прошлост - наглашава Ковачевић.

Он закључује да су сада ствари у Српској потпуно јасне и да ће то грађани Српске препознати.

- Ми настављамо да градимо Српску, да повећавамо плате и пензије како би сваки човјек у Српској живио боље, али и да се боримо за њен статус. Без обзира на пријетње које долазе из иностранства, нећемо одустати од наше највеће светиње, државе Републике Српске - истакао је Ковачевић.