latinica  ћирилица
21/09/2022 |  18:09 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Група ходочасника у петак креће из Београда за Републику Српску

Група ходочасника кренуће у петак, 23. септембра, из Београда ка Републици Српској, а ходочашће ће бити завршено 27. септембра - на Крстовдан у Бијељини.
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Организатор крсног хода Радојко Љубичић рекао је Срни да ће група ходочасника кренути од Храма Светог Саве у Београду.

Дању се хода, а ноћу се спава и одмара, да би на Крстовдан стигли близу ријеке Дрине на литургију у мјесту Клење, а потом, додаје он, прешли Дрину и ушли у Бијељину, гдје ће се у храму у центру града завршити молитвено овај ход.

- Циљ је да се се повежу Србија и Република Српска, српски народ и да се уочи великог празника Крстовдана крене на ходочашће. Манифестација има благослов патријарха српског и Патријаршије - рекао је Љубичић.

Он је додао да ова лијепа традиција траје 14. година, односно у континуитету од 2009. на релацији Београд - Бијељина.

Полазак је око 9.30 часова испред Храма Светог Саве, а обичај је, каже он, да се на почетку сваког дана, па и првог дана поласка, прочита кратка молитва за путнике и узме благослов, како православна вјера налаже.

- Прва етапа је до Обреновца, односно око 31 километар, гдје се преноћи у цркви, а потом ујутро молитва и благослов, па до сљедеће етапе - рекао је Љубичић и додао да очекује пет до 10 учесника.

У Бијељину се стиже у уторак, 27. септембра, на Крстовдан, гдје ће у Саборној цркви Светог великомученика Георгија бити дочекани, уз молитве локалних свештеника.

Љубичић је додао да кретање зависи од временских прилика, али да очекује долазак у Бијељину око 17.00 часова.

Циљ овог поклоничког путовања је духовно јачање и повезивање српског народа и духовни препород самих учесника.