latinica  ћирилица
21/09/2022 |  21:05 ⇒ 22/09/2022 | 06:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Нећемо подржати чланство самопроглашеног Косова у УН, то је завршена прича (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да Србија неће подржати чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама, што је, каже, поручио и шефу европске дипломатије Жозепу Борељу и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

На питање да ли на састанку са Лајчаком и Борељом било ријечи о приједлогу Олафа Шолца и Емануела Макрона за рјешење питања Космета и да ли је Лајчак потврдио да иза тог приједлога стоји и ЕУ и да ли је било условљавања, Вучић је одговорио да он свакако зна све о том папиру.

- Да ли мислите да ја не знам који је папир и да ли јесте или није? Ја нисам хтио да га узмем, да не би могли да ми пребаце да сам га ја објавио. Морам да га прочитам и прочитао сам га, али још га нисам узео - рекао је Вучић за Танјуг.

Како је истакао, зна шта је садржина тог папира, због чега су саговорници из ЕУ, каже, и јуче добили важну поруку, коју је изговорио и у Скупштини:

- Србија неће подржати чланство тзв. Косова у УН, и то је завршена прича. Бар не док сам ја предсједник Србије. Можда нека влада одлучи другачије, али не уз моју сагласност и потпис - рекао је Вучић.

Додао је да нико не зна са каквим ће се проблемима земља суочавати, па можда грађани за шест мјесеци буду нешто тражили, али да он ни тада на то неће пристати.

- А, да ли желимо добре односе, компромис са Приштином? Да, желимо, али да видимо прво и за права Срба, да видимо шта се добија из Бриселског споразума у вези ЗСО, до које мјере се поштује Резолуција 1244... Али се плашим да та врста разговора није сасвим реална - рекао је Вучић.