latinica  ћирилица
21/09/2022 |  21:55 ⇒ 22/09/2022 | 07:45 | Аутор: РТРС

Суштински приоритет - очување високе аутономије Српске (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у емисији Телеринг да је суштински приоритет Републике Српске очување њене високе аутономије коју има према Уставу и којом се не угрожава БиХ као заједница у којој функционише.
Жељка Цвијановић, Телеринг - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, ТелерингФото: РТРС

Предсједница Републике Српске је истакла да се у БиХ, слиједом неких врло погрешних корака, неразумијевања или намјерних грешака које су правили људи који припадају страном фактору, дошло у прилично збуњујућу ситуацију.

Она каже да по Уставу БиХ постоји висока аутономија Републике Српске и да се многи процеси завршавају у Српској, а "да је онда је неко промијенио и рекао да се завршавају на нивоу БиХ, намећући одређене институције које тамо функционишу".

Предсједница каже да је то изазвало одређену врсту конфузије и да је тако тешко функционисати.

Она је истакла да Република Српска жели да ужива она права која су јој дата према Уставу, да не ускраћује другоме та права, да координише своје активности са другим ентитетом, да би на нивоу заједничких институција могла да се спроводи нека политика која је добра за грађане Републике Српске и ФБиХ.

- Не видим шта је у томе лоше, осим што је лоше то што имамо оне који упорно покушавају да то централизују и да "набаце неку снагу" том нивоу власти БиХ, умјесто да јачају ентитете који се боре са стварним животом и проблемима својих грађана - рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Српске је рекла да је БиХ често била кочница у реализацији важних пројеката у реализацији дотока новца и у многим важним стварима показала се као непријатељски ниво власти према својим ентитетима и грађанима, што је недопустиво.

Предсједница је истакла да представници Републике Српске желе да очувају надлежности Српске и да она буде добар партнер ФБиХ и нивоу БиХ, док Бошњаци желе да се БиХ централизује.

Предсједница Српске је нагласила да није тачно када странци кажу да бране Дејтонски споразум док врше, како каже, политички мобинг.

Додаје да "они дијелом бране тај споразум, али у суштини, више бране надоградњу Дејтона до које се дошло на непрописан начин, него језгро Дејтона којег Република Српска брани".

- Мислим да је формула успјеха у БиХ да се држимо уставних надлежности, да градимо међусобно, ако то није пријатељство онда може да буде интересно партнерство, и да на основу тога дођемо до бољег разумијевања, али тога немамо јер неки сматрају да треба да се ослањамо на страни фактор - рекла је предсједница Цвијановић.