latinica  ћирилица
21/09/2022 |  22:10 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

Буџет Српске стабилан (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у емисији Телеринг да је буџет стабилан.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Она је рекла да је поносна на чињеницу да Република Српска није презадужена.

Навела је да су, када је била на позицији премијера, опозиционари стално причали да је Република Српска презадужена, што, тврди, није тачно.

- Када погледамо учешће нашег дуга у БДП-у и упоредимо са земљама региона, ми смо међу онима који су чак најмање задужени. Много више су задужене биле Србија, Хрватска и Црна Гора и кад сам одлазила са мјеста предсједника Владе спустили смо задуженост на 38,2 одсто - подсјетила је Цвијановић.

Додала је да садашња власт ради у континуитету, као и да постоји сљед дефинисаних корака који се реализују.

Предсједница Српске је нагласила да ће се кроз буџетска средства обезбиједити реализација неколико приоритетних пројеката.

Подсјетила је да ће средства од 750 КМ мјесечно бити осигурана кроз буџет за породиље док посљедње дијете не наврши 18 година.

Додала је да је стабилизован пензиони систем, те омогућена редовност исплата путем трезорског система пословања.

Предсједница Републике Српске је рекла да је тренутно тешко вријеме у свијету због трке за енергијом и храном, али и да се Српска успјела изборити да са мање оптерећења прође кроз све изазове који се намећу.

- Имамо вишкове енергије које продајемо по високим цијенама на страном тржишту и, наравно, тако помажемо сами себи. Градимо енергетске потенцијале. Причамо сад и о ХЕ Бук бијелој као великом пројекту који ће обезбиједити потпуну енергетску сигурност за 100.000 домаћинстава и ту смо у предности - истакла је предсједница.