latinica  ћирилица
22/09/2022 |  06:53 ⇒ 07:38 | Аутор: РТС

Вучић: Сложена времена захтијевају пуно мудрости и заједништва, неопходно да останемо вјерни Повељи УН

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку да глобални изазови са којима се суочавамо пријете да из темеља измјене међународну безбједносну структуру и угрозе успостављени међународно правни поредак.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Тара Радовановић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Тара Радовановић)

- Овако сложена времена, захтијевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир, каже Вучић.

Нагласио је да је неопходно да се остане вјерно Повељи УН и захвалио свима који поштују територијални интегритет Србије.

Вучић је рекао да ће због ограниченог времена, прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега су се састали.

- Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама подијелим тешке речи, али истините. Све ово што данас радимо дјелује импотентно и блиједо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и рјешавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неријетко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева - рекао је Вучић у УН-у.

Додао је да смо свједоци да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације.

- Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног свјетског мира, у мери која није виђена још од Другог свјетског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо пријете да из темеља измјене међународну безбједносну структуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтијевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација - каже Вучић.

Вучић је изнео виђење Србије о пет кључних изазова са којима је свијет данас суочен.

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбједност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдјевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

- Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног рјешавања спорова нема алтернативу. Ово начело актуелније је данас више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива: „Да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри сусједи". Одрицање од употребе силе и мирно рјешавање спорова стубови су на којима се заснива свјетска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбједности УН и основних начела важећег међународног јавног права - нагласио је предсједник Србије.

Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица УН

Вучић је рекао да Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи и територијални интегирет Украјине.

- На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине, многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од Другог свјетског рата. Али истину да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи и то, Србије која није извршила напад на било коју другу суверену земљу се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља - у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине, и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од Вас дају међународно признање и легитмитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање - истакао је Вучић обраћајући се у Уједињеним нацијама.

Подсјетио је да Србија није ногом крочила на туђу територију, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године.

- То ипак није спријечило 19 НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савјета безбједности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање резолуције Савјета безбједности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован дјелимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спријечило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности "Косова" изнова погазе територијални интегритет наше земље и повељу УН - навео је Вучић.

Напоменуо је да управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, увјерен је да има пуно право да на овом мјесту цитира ријечи великог Мартина Лутера Kинга - "Неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда" (Injustice anywhere is threat to justice everywhere). "Ове ријечи стоје као подсјећање, али и опомена свима нама", истакао је.

- Без обзира на то што још увијек и сами осејћамо посљедице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за досљедно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета и свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они посједују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом мјесту изнесемо истину - рекао је Вучић.

Захвалност онима који подржавају територијални интегритет Србије

Вучић је истакао да Србија посебну захвалност дугује свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине неупитну већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије.

- Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања двије сједнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо вјерни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница - оцијенио је.

Вучић каже да Република Србија и он као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагју за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине.

- То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Увјерен сам да ћемо доћи до обострано прихватљивог рјешења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира, као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце на нашим просторима. Све друге опције смо већ истрошили и бар што се тиче Србије не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића - напоменуо је.

Каже да регион Балкана не може да поднесе још један сукоб.

- Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумијевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и свјетског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсјетим на цитате и наводе свјетских медија да ће Србија напасти своје сусједе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије - истакао је предсједник Србије.

Принцип неповредивости граница мора да важи за све

Додао је да је Србија окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - и да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све.

- Србија је била и биће фактор стабилности у цијелом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум. Територијални интегритет БиХ и интегритет Републике Српске унутар БиХ. И зато што је сматрала да политика санкција које су данас уведене против Руске Федерације никоме не може донијети добре резултате - каже Вучић.