latinica  ћирилица
22/09/2022 |  07:06 ⇒ 08:01 | Аутор: РТРС

Новаковић Бурсаћ: Очекујемо наставак удара на надлежности Српске; Уставни суд дјелује неуставно (ВИДЕО)

Судије Уставног суда БиХ требало би да разматрају захтјев шест делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену компатибилности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Закон је требало да ступи на снагу 13. априла, али га је Кристијан Шмит, дан раније, привремено суспендовао док Уставни суд БиХ не донесе став о том питању.

Правни стручњаци из Српске истичу да овај суд нема надлежности у вези са имовином која је Дејтонским мировним споразумом дефинисана у омјеру 51 одсто Федерација БиХ и 49 одсто Република Српска.

 Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да се може очекивати наставак удара на надлежности и институције Републике Српске.

- Група делегата има право да поднесе апелацију и зна се процедура. Незахвално је коментарисати унапријед, али можемо претпоставити каква ће одлуке Уставног суда БиХ бити - рекла је Новаковић Бурсаћ, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Истакла је да није оптимиста.

- Овдје се удара на све институције Српске у смислу управљања имовином. Уставни суд БиХ дјелује неуставно - навела је Новаковић Бурсаћ.

Коментарисала је и говор предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића на сједници Генералне скупштине УН.

- Он је рекао да БиХ има два циља - улазак у ЕУ и НАТО. За ЕУ је тачно и то јесте циљ. За НАТО није тачно. Џаферовић је искористио говор у УН за узурпацију надлежности - навела је Новаковић Бурсаћ.