latinica  ћирилица
22/09/2022 |  08:04 ⇒ 08:06 | Аутор: СРНА

Вујић: Указаћу сенаторима да би било штетно усвојити закон

Амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић изјавио је да ће разговарати са америчким сенаторима како би им указао да би било штетно када би био усвојен Приједлог закона о одвраћању акција дестабилизације у БиХ, који је усвојио Представнички дом америчког Конгреса.
Бојан Вујић - Фото: РТРС
Бојан ВујићФото: РТРС

- Наравно да постоји могућност да овај закон прође у Сенату. Разговараћу са сенаторима како бих им рекао да би то било штетно јер се то већ користи као оружје у унутрашњим расправама. То је, нажалост, против Дејтонског споразума - рекао је Вујић за Срну.

Он је истакао да се начином на који је написан и предложен овај закон игноришу легитимни интереси конститутивних народа.

Према његовим ријелима, то је због тога што су бошњачки лобисти из бошњачке заједнице у Америци успјели да прогурају резолуцију која може да се користи као адут да се наруши и измијени Дејтонски споразум на нелегитиман начин.

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је Приједлог закона о одвраћању акција дестабилизације у БиХ којим су предвиђене санкције странцима који подривају Дејтонски мировни споразум или пријете стабилности земље.

Посланик из реда републиканаца Ен Вагнер, која је предложила овај закон о којем треба да се изјасни и Сенат, каже да је при изради овог законског рјешења блиско сарађивала са бошњачком заједницом у Сент Луису.

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић изјавио је Срни да српска заједница у Америци активно ради на томе да упозна своје представнике у Сенату да би Приједлог закона о одвраћању акција дестабилизације у БиХ био штетан и да би гурнуо БиХ још дубље у кризу и отворио могућност за потпуно поништавање Дејтонског споразума.

- Ово је најефикаснији механизам који би се користио за уништавање тог споразума - рекао је Кесић.