latinica  ћирилица
22/09/2022 |  09:03 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Музеј Козаре преузео управљање Спомен-кућом Бранка Ћопића у Хашаним

Музеј Козаре преузео је управљање над Спомен-кућом Бранка Ћопића у Хашанима, будући да се налази на матичном подручју овог музеја, изјавио је Срни директор Музеја Зоран Радоњић.
Хашани - родна кукћа књижевника Бранка Ћопића - Фото: СРНА
Хашани - родна кукћа књижевника Бранка ЋопићаФото: СРНА

Према новом Статуту Музеја Козаре, у саставу ове матичне установе, као посебне организационе јединице, налазе се музејске спомен-куће које су аутентичан амбијент градитељског насљеђа који се односи на одређени историјски период, догађаје или личност.

- То је до сада била Спомен-кућа породице Стојановић овдје у Приједору, а од сада је и Бранкова кућа у Хашанима, будући да је општина Крупа на Уни дио матичног подручја које Музеј Козаре покрива, заједно са градом Приједором и општинама Козарска Дубица, Нови Град, Костајница и Оштра Лука - појаснио је Радоњић.

Он је подсјетио на то да је Влада Републике Српске у априлу задужила Министарство просвјете и културе да покрене процедуру да матични Музеј Козаре преузме управљање над Спомен-кућом Бранка Ћопића и да у сарадњи са општином Крупа на Уни предузме активности да се објекат стави у употребу.

- До сада смо на матичном подручју углавном управљали археолошким истраживањима, а сада, ево, имамо надлежност и над овим објектом који ће функционисати као издвојена организациона јединица, а који ће остати у власништву општине Крупа на Уни, као што је и кућа Стојановића у власништву града Приједора - додао је Радоњић.

Он је истакао да је у припреми споразум између Музеја Козаре и општине Крупа на Уни којим би се прецизирало даље дјеловање.

- Музеј ће преузети стручно управљање и организовати све активности и манифестације у промоцији лика и дјела Бранка Ћопића. Ради рационализације трошкова и уштеде струје кућа неће радити у децембру, јануару и фебруару - најавио је Радоњић.

Нови Статут Музеја Козаре управни одбор ове матичне куће донио је у јулу.