latinica  ћирилица
22/09/2022 |  09:09 | Аутор: СРНА

Шпирић: Поступци Турковићеве воде стварању паралелне дипломатије

Амбасадорка БиХ у Пољској Ковиљка Шпирић оцијенила је да министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић дјелује мимо свих прописа и уставних надлежности, те да такви поступци, неминовно воде стварању независне паралелне дипломатије.
Ковиљка Шпирић - Фото: РТРС
Ковиљка ШпирићФото: РТРС

Шпирићева је у интервјуу Срни рекла да сарадња са Турковићевом не постоји јер заобилази дестинације на којима су амбасадори из реда српског народа, те да Министарство иностраних послова у Савјету министара не функционише на прави начин.

- Турковићева и ја нисмо се никада ни чуле ни видјеле, нити је током мог мандата долазила у Пољску, иако је имала неколико позива пољских власти - рекла је Шпирићева и додала да Турковићева, и ако посјети земљу гдје је амбасадор Србин, заобиђе амбасадора, као што је био случај у САД и Русији.

Други разлог је, навела је Шпирићева, да њу не занима превише овај дио свијета, те је изван њене сфере дјеловања, наводећи примјер када се Турковићева није састала са министром иностраних послова Пољске Збигњевом Рајем када је боравио у посјети БиХ.

- Била је ван земље на некој дестинацији која је, према њеном мишљењу, важнија од Пољске - сматра Шпирићева.

Према њеној оцјени, Срби шефови мисија су на адекватан начин, у оквирима својих надлежности, одговарали на такве поступке.

- Својим поступцима, изјавама и дјеловањем успјела је да нас уједини као ниједан досадашњи министар. Сада је сасвим извјесно да такви њени потези неминовно воде ка стварању независне паралелне дипломатије, што год то у овој ситуацији значило - поручила је Шпирићева.

ОЈАЧАНА САРАДЊА СРПСКЕ И ПОЉСКЕ

Шпирићева је истакла да је Амбасада БиХ у Варшави водила интензивну активност на промовисању Уставне БиХ, као државе три конститутивна народа и два ентитета.

- Без обзира на то што је протекли период био турбулентан, што су га пратиле бројне тешкоће, прије свега пандемија и сада рат у Украјини, настојала сам да у тим оквирима постигнем највише могуће - рекла је Шпирићева, наводећи да је њен фокус дјеловања био на стварању претпоставки за развијање регионалне сарадње.

- То не само да је важно за Републику Српску, већ и за Пољску у којој егзистира 16 војводстава за које је модел регионалне међународне сарадње изузетно важан - рекла је она.

Прерма њеним ријечима, с тим циљем потписани су споразуми о сарадњи између Републике Српске са војводством Подласким у Бјелистоку и са војводством Доње Шлезије у Вроцлаву, те је у припреми потписивање споразума о сарадњи Републике Српске са Западнопомеранским војводством чије сједиште је у Шћећину.

- На овај начин створили су се услови за развијање сарадње у различитим областима, од економије, пољопривреде, туризма, науке и образовања до спорта на широком простору од југа до истока и крајњег сјевера Пољске - сматра Шпирићева.

Она је подсјетила да је српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио Краков и логор Аушвиц-Биркенау и том приликом одао пошту жртвама Холокауста подсјећајући на "Кристалну ноћ" у којој су нацисти прије 83 године отворили једну од најмонструознијих страница историје човјечанства. Додик се у Кракову састао са званичницима Малопољског војводства.

Шпирићева је подсјетила и да је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, у два наврата, боравила у званичној посјети Пољској, те да је била учесник престижног Економског форума у Криницама гдје је говорила на пленарној сесији.

- У запаженом иступу Цвијановић се заложила за снажнију подршку регионалној сарадњи и инвестирању у Републику Српску. Током посјете Варшави она се сусрела са предсједницима, министрима и високим званичницима у државном парламенту Пољске, Министарству финансија и регионалне политике, Министарству спољних послова и Министарству породице и социјалне политике - нагласила је Шпирићева.

Осим Додика и Цвијановић, Шпирићева је подсјетила да је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Републике Српске Борис Пашалић посјетио угледну пољску компанију "Пронар" из Нарева која производи пољопривредну механизацију и има своје пословнице широм свијета, те да је тада договорено да се отвори погон те фабрике и у Републици Српској.

"Нажалост, активности око ове инвестиције привремено су заустављене због пандемије, а касније и због ситуације у Украјини. Из компаније смо у више наврата добили увјеравања да ће наставити са активностима везане за ову инвестицију чим то прилике дозволе", рекла је Шпирићева.

Она је посебно истакла да је један од најважнијих резултата у мандату чињеница да је, на њено инсистирање, државни секретар у Министарству иностраних послова Пољске Шимон Шинковски вел Сек посјетио Републику Српску и разговарао са предсједником Српске Жељком Цвијановић, што је била прилика да званичници Српске изнесу став Српске о приликама у БиХ.

"Посјета државног секретара пољског Министаратва иностраних послова Републици Српској иницирала је бројне сусрете на највишем нивоу, а приликом посјете Пољској у октобру 2021. године Цвијановићева се састала са највишим званичницима Пољске, међу којима је предсједник Парламента Пољске Елжбиет Витек", рекла је Шпирићева.

ОБЈЕКТИВНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ СИТУАЦИЈЕ У БиХ

Шпирићева је навела да је, у разговорима са члановима европског парламента из Пољске, сваку прилику користила да објективно представи ситуацију у БиХ, те да укаже на потребу избалансиране процјене.

"Познато је наиме да земље Вишеградске групе, међу којима је Пољска, дају пуну подршку европској перспективи земљама западног Балкана, те сам настојала да европарламентарцима укажем на потребу избалансиране оцјене ситуације у земљи", рекла је она.

Шпирићева је, с обзиром на то да говори и пољски језик, учествовала на бројним сесијама које организује Клуб амбасадора, а и искористила је сваку прилику за разговор са највишим званичницима из политичког, привредног али и образовног живота Пољске.

- То је била одлична прилика да се презентује позиција Републике Српске и стање у БиХ. На ту тему сам као панелиста учествовала и говорила на бројним форумима у Варшави "Варшава безбједоносни форум" у Познању, Торуњу "Велцономy Форум", Лублину - рекла је Шпирићева.

Она је истакла и да је Пољска током пандемије вируса корона, у оквиру помоћи земљама Балкана, у више наврата слала хуманитарну помоћ и БиХ.

Иако је српска заједница у Пољској мала, како је рекла, постоје бројне везе између два народа.

- Треба истаћи сарадњу између Удружења Пољака "Болеславјец" које дјелује у Прњавору и Удружење реемиграната из Болеславца. Сарадња ових удружења обухвата бројне активности, почев од међусобних посјета до заједничких програма у области културе, науке и друштвеног насљеђа. Захваљујући томе успостављене су трајне везе између Прњавора у Републици Српској и Болеславца у Пољској. Препознала сам значај ове сарадње и Амбасада је пружала сваку подршку у развијању те сарадње - рекла је Шпирићева.