latinica  ћирилица
22/09/2022 |  10:54 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Власеница: Средствима Владе Српске обновљена два спомен-обиљежја

Влада Републике Српске издвојила је 5.000 КМ за санацију Спомен-обиљежја страдалим борцима на врху Рогосија и у Цикотској Ријеци у општини Власеница.
Спомен - обиљежје у Власеници - Фото: СРНА
Спомен - обиљежје у ВласенициФото: СРНА

Члан Управног одбора власеничког Удружења за очување традиције "Бирач" Марко Мишић изјавио је Срни да је ово удружење аплицирало на пројекат Владе Српске за одржавање споменика и спомен-обиљежја из минулих ратова и да су захвални за одобрена средства.

Мишић је навео да је офарбано спомен-обиљежје за 29 жртава које су убијене у једном дану, 26. септембра 1992. године на врху Рогосија, те да је асфалтиран плато, замијењена жичана ограда, постављени ивичњаци и обновљене клупе и столови.

- На спомен-обиљежју Цикотска Ријека на којој су уписана имена око 50 жртава из протеклог рата из села Шадићи и Цикоте, постављени су нова ограда и стубови, а уређено је и подручје око споменика - додао је Мишић.

Он је рекао да су радове на спомен-обиљежјима извели несебичним трудом и залагањем чланова удружења који су учествовали у адаптацији и санацији, а захваљујући средствима Владе Републике Српске.

Мишић је рекао да је преосталим средствима од пројекта планирано да на Хан Погледу, гдје је стратиште Срба и Јевреја из Другог Свјетског рата, буде постављен путоказ који ће усмјеравати пролазнике, да знају гдје се десио тај злочин.

Он је додао да Удружење за очување традиције "Бирач" из Власенице чува традицију и српску историју и да су у наредном периоду планирани одржавање историјскг часа и излети на спомен-обиљежја.

- Поносни смо што смо били дио пројекта Владе Републике Српске, да се не забораве људи који су у протеклим временима плаћали слободу српског народа својим животом, јер ко заборави претке, заборавиће га потомци - додао је Мишић.

Удружење за очување традиције "Бирач" из Власенице има више од 100 чланова.