latinica  ћирилица
22/09/2022 |  11:04 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

Лавров: Кијев и Запад ометају проналажење рјешења за Украјину

Кијев и западне земље ометају напоре да се политичким и дипломатским средствима пронађе рјешење за ситуацију у Украјини, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL/илустрација) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL/илустрација)

У извјештају након састанка Лаврова и предсједника Швајцарске Ингација Касиса на маргинама Генералне дебате на Генералној скупштини УН у Њујорку наводи се да је Руски министар током разговора о Украјини, у контексту руске специјалне војне операције, представио принципијелне приступе руске стране.

- Наглашена је опасна природа политике кијевског режима и западних земаља којом се ескалира и продужава криза, као и ометање напора за проналажење политичког и дипломатског рјешења - истиче се у извјештају.

Руска страна је нагласила да је Швајцарска одустала од принципа неутралности придруживањем санкцијама које је ЕУ увела Русији и заузимањем непријатељског става према Москви.

- Москва је позвала Берн да се врати политици неутралне државе која је раније донијела признавање Швајцарске на међународној сцени - саопштило је руско Министарство спољних послова.

Лавров и Касис су разговарали и о бројним практичним питањима на билатералном и глобалном дневном реду у погледу избора Швајцарске за привременог члана Савјета безбједности УН 2023. и 2024. године, јавио је ТАСС.