latinica  ћирилица
22/09/2022 |  11:47 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Кошарац: Шаровић безуспјешно покушава да угрози односе Српске и Србије

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац сматра да предсједник СДС-а Мирко Шаровић посљедњим изјавама безуспјешно покушава да угрози односе Републике Српске и Србије, који су на највишем нивоу у савременој политичкој историји захваљујући српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједнику Србије Александру Вучићу.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је напоменуо да привредници и српска политичка јавност памте Шаровића као првог политичара из Републике Српске који је у свом министарском мандату у августу 2019. године забранио увоз свих производа од свињског меса из Србије осим конзерви.

- Директна посљедица такве одлуке била је да се на тржиште Републике Српске и БиХ доминантно пласирају производи из Хрватске по знатно вишим цијенама - подсјетио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је нагласио да су у том периоду хрватске компаније оствариле огромне бенефите, али да Шаровић није био забринут, нити му је "Србија била број један", како прича данас у предизборно вријеме.

- Ми смо исправили ту грешку, тако да су данас рафови пуни производа "Златиборац", "Неопланта" и других произвођача из Србије - навео је Кошарац, који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је истакао да су произвођачи и људи и пољопривредног сектора из Србије и данас су зачуђени таквим Шаровићевим понашањем и одлукама, те је упитао зашто тада Шаровић није показао патриотизам?

- Први је забранио увоз из Србије и по томе ће остати упамћен, ма колико се он данас трудио да лажним тврдњама докаже супротно, тобоже бринући о билатералним односима Српске и Србије - навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, Шаровић је као високи функционер имао више него довољно времена и могућности да утиче на провођење Споразума о успостављању специјалних паралелних веза између Републике Српске и Србије.

- У својој политичкој историји Шаровић је имао низ шанси да до 2006. године покрене питање провођења Споразума о успостављању специјалних паралелних веза, али то није урадио. То је почела да ради Влада Милорада Додика. Претходне Владе, на које је Шаровић имао утицај и у којима су сједили његови људи, нису дословно ништа урадиле - додао је Кошарац.

Како је истакао, безбједност Шаровићеве политике огледа се, између осталог, и по општем недостатку иницијатива које резултирају додатним повезивањем српског народа са обје стране Дрине.

- Ми смо 15. септембра прославили Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Заједничко обиљежавање овог дана, као и других празника важних у историји српског народа, иницирали су Додик и Вучић. Шта је резултат Шаровићеве политике, осим јефтиног популизма и лажног патриотизма у предизборној кампањи? -  упитао је Кошарац.