latinica  ћирилица
22/09/2022 |  12:41 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

У Приједору до краја године 65 камера у систему видео-надзора

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач најавио је данас да би до краја године на подручју Приједора требало да буде инсталирано око 65 камера у оквиру пројекта успостављања видео-надзора у локалним заједницама.
Лукач на састанку са Јавором и сарадницима - Фото: СРНА
Лукач на састанку са Јавором и сарадницимаФото: СРНА

Лукач је навео да је видео-надзор до сада успостављен или је у завршној фази у 53 локалне заједнице, а да је у плану да у Приједору буде стотину камера у овој, првој фази.

Он је напоменуо да пројекат успостављања видео-надзора у локалним заједницама Министарство унутрашњих послова проводи уназад неколико година.

- У наредним годинама радићемо на проширењу видео-надзора јер нам се показао као веома добра ствар у свим градовима гдје долази до смањења кривичних дјела, до превенције извршења кривичних дјела и помоћи полицији у истрази ако се већ деси неко кривично дјело - рекао је Лукач новинарима у Приједору гдје се данас састао са руководством Градске и Полицијске управе.

Он је изразио задовољство што је градоначелник са сарадницима дао веома високе оцјене о доброј сарадњи администрације града и Полицијске управе Приједор.

- Веома је битно да сарадња буде у координацији што се тиче безбједности грађана. Сви смо ми сервис грађана и они знају да у тој координацији могу да се обрате и једнима и другима и да ће њихови проблеми бити ријешени - рекао је Лукач.

Он је навео да је у радној посјети Полицијској управи Приједор констатовано да је стање безбједности на задовољавајућем нивоу, али да је било неколико кривичних дјела која су оптерећивала ову локалну заједницу, као што је убиство начелника криминалистичке полиције Раденка Башића.

- То смо расвијетлили и даље радимо по томе да у потпуности расвијетлимо улогу било кога ко је имао било шта са тим гнусним и бруталним убиством, тако да се одређене ствари и даље воде што се тиче саме истраге - истакао је Лукач.

Он је додао да је још један случај, у питању је чедоморство, изазвао узнемиреност и забринутост грађана, а да су сва друга дешавања на задовољавајућем нивоу јер се не дешавају разбојништва, разбојничке крађе, тешке крађе и крађе возила, односно дешавају се у нормалним оквирима и полиција добро ради свој дио посла.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор похвалио је одличну сарадњу и добру комуникацију са Полицијском управом Приједор и начелником Сретојом Вујановићем, рекавши да је на највишем могућем нивоу.

- Тема јесте и видео-надзор. Жао ми је што се годинама уназад није посветило више пажње тој проблематици. Сматрам да бисмо много кривичних дјела брже и лакше ријешили - рекао је Јавор.

Он је подсјетио да је 2019. године закључен и потписан споразум са МУП-ом о видео-надзору, да је у мају ове године направљен анекс тог споразума и да је град ово схватио озбиљно.

- Расписали смо три тендера који су завршени, а односе се на набавку техничке опреме, на инсталације и припремне радове. Град Приједор је само у овој години издвојио 125.000 КМ, а Влада Републике Српске 100.000 КМ - нагласио је Јавор.

Он је најавио да за наредну годину град Приједор планира издвојити 100.000 КМ, а крајем 2023/24 и додатна средства за те сврхе