latinica  ћирилица
22/09/2022 |  12:43 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије, Цвијановић и Додик посјетили породицу Врањанин у Петрињи (ФОТО/ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетили су данас породицу Врањанин у Лушчанима код Петриње чија кућа је након земљотреса обновљена донацијом Владе Републике Српске.
Цвијановић, патријарх Порфирије и Додик (инстаграм/mdodik.official) -
Цвијановић, патријарх Порфирије и Додик (инстаграм/mdodik.official)

Цвијановић и Додик разговарали су са члановима породице Врањанин који су породични дом изгубили у разорном земљотресу крајем 2020. године.

Њима је Република Српска, након разорног земљотреса, обезбиједила кров над главом.

Милан Врањанин каже да је у само пар секунди остао без куће.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Посљедње двије године живио је у контејнеру и такав живот, каже, није био лак.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Република Српска изградњом куће за породицу Врањанин у Лушчанима код Петриње, чија је кућа срушена у земљотресу крајем 2020. године, показала солидарности и жељу да помогне својим људима у невољи, гдје год да се налазе.

Петриња (Фото: РТРС)

Цвијановић је током посјете овом насељу навела да је то прва од 10 кућа које ће бити изграђене, а за које је Српска обезбиједила 1,5 милиона КМ, те да ће остале бити завршене половином новембра.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је изразила задовољство јер Република Српска има капацитет да може да изађе у сусрет потребама људи који су у невољи.

Додик је новинарима у Петрињи, гдје је посјетио породицу Врањанин, рекао да је остало да се ријеши још пуно проблема да би се санирале посљедице земљотреса.

- Хтјели смо да на практичан начин помогнемо људима и у томе смо успјели. Ово је дан за радост како за домаћина, тако и за све нас који смо у овом учествовали -  навео је Додик.

 Он је истакао да људима из овог краја треба омогућити да имају од чега да живе, те да им се обнове пољопривредни објекти.

- Долазећи овдје, видио сам да је ово тужан крај, много је разрушених објеката из различитих разлога и овом крају треба много већа помоћ са свих страна него што је она до сада била - додао је Додик.

Његова светост партијарх српски Порфирије изјавио је данас да је до сада доста урађено на обнови објеката српског становништва које живи на подручју Петриње, поручивши да треба ићи и корак даље и обезбједити услове за привређивање.

Патријарх Порфирије навео је да је на овом подручју потребно још много тога да се уради.

Српски патријарх је унапријед захвалио свима који ће се потрудити да се оде још корак даље, те онима који су допринијели да се изграде куће у Лушћанима и Мајским Пољанама.

Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац истакао је да је уз обнову кућа потребно пружити помоћ у подизању привредних објеката неопходних за живот.

Он је изразио захвалност руководству Републике Српске, предсједници Српске Жељки Цвијановић, премијеру Радовану Вишковићу, те српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, као и свима који су били први у помоћи, али и касније у трајном збрињавању.

Предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац данас је уручио захвалнице српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и Влади Српске за помоћ у обнови разрушених објеката на Банији у разорном земљотресу крајем 2020. године.

Захвалнице су уручене и Његовој светости патријарху српском Порфирију и извођачу радова.

Влада Републике Српске је послије разорног земљотрес који је погодио Банију крајем 2020. године донијела одлуку да ће финансирати изградњу десет монтажних кућа за припаднике српске заједнице.

Тада је одлучено да ће Влада Српске додатно помоћи обнови привреде и инфраструктуре

Кућа породице Врањанин је прва која је обновљена из средстава Републике Српске.