latinica  ћирилица
22/09/2022 |  13:16 ⇒ 16:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Канцеларија за КиМ: Инцидент у Пећи наставак притиска на Србе

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила инцидент у коме су два младића албанске националности из Пећи пратили Славицу Трбушић и остале чланове Удружења житеља Плањана из Призрена и на аутобус, којим су се довезли у Пећ, закачили "косовску" заставу.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

Канцеларија у саопштењу наводи да је случај пријављен полицији и позива безбједносне структуре у Приштини да пронађу и приведу правди изгреднике који су угрожавали слободу кретања Срба из Плањана.

- Очигледно је да се ради о наставку организованог притиска на Србе, који има за циљ да изазове немир, страх и несигурност код српског становништва на Косову и Метохији - наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије указују да док предсејдник Србије Александар Вучић и Влада Србије улажу максималне напоре да у се на Космету очува мир и створе услови за заједнички живот и међусобно повјерење између Срба и Албанаца, угрожавање слобода српског народа је свакодневно.

- Све то изазива забринутост и стрепњу, али и сумњу да се ради о настојањима да се Срби онеспокоје и испровоцирају, како би се добио алиби за неку опаснију акцију против српског становништва на Косову и Метохији - истиче се у саопштењу.

Из Канцеларије наводе да ће Влада Србије истрајати у настојањима да се на Косову и Метохији очува мир и успостави сигурност и безбједност за све грађане, упркос пријетњама и провокацијама које сада већ свакодневно долазе из Приштине, али ће исто тако истарајати и у намјери да заштити сународнике и да им обезбиједи нормалан живот.