latinica  ћирилица
22/09/2022 |  13:36 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Додик: Русија спремна да испоручује енергенте (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Русија спремна да испоручује енергенте Европи уз плаћање економске цијене.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је навео да је са предсједником Русије Владимиром Путином разговарао о испоруци гаса и нафте и о проблемима снабдијевања.

- Санкције Русији су допринијеле ставу ове земље о снабдијевању енергентима. То је став глобалних играча, а ја сам покушао да разумијем како ће се све кретати - рекао је Додик.

Додик је изјавио да у Москви нема несташица и да се не би могло закључити да постоје неке врсте угожавања стандарда.

Понвио је да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума и да је веома укључена у његово спровођење.

- Дејтонски мировни споразум су у знатном обиму девастирале земље Запада. Отишло се од онога што је слово Споразума у нешто што је имагинација која је заробила БиХ и зато не може да се креће даље. БиХ се мора вратити на слово Дејтона и да три конститутивна народа у складу са тим остварују права - додао је Додик.

Истакао је да је Путин информисан о свим детаљима.

- Интересовао се и за изборну реформу у БиХ. Путин сматра да народима у БиХ треба обезбиједити право конститутивности, за шта се Русија залаже. Сада имамо оне који се залажу за поштовање Устава БиХ и оне који су против. Руси желе да заштите Устав БиХ, што Републици Српској одговара и тако ће се понашати - рекао је Додик.

Поновио је да ће за Републику Српску цијена гаса бити 460 долара за 1.000 метара кубних.