latinica  ћирилица
22/09/2022 |  14:20 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ нема државну новинску агенцију

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Петрињи да не зна зашто је Новинска агенција Републике Српске - Срна искључена из пуноправног чланства у Асоцијацији балканских новинских агенција /АБНА/, те да БиХ нема државну новинску агенцију јер је државна заједница два ентитета и три конститутивна народа.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Покушали су да нам наметну термин држава како би нас једном навели, па и вас из медија, да користимо тако нешто. Треба се вратити тачним формулацијама у БиХ - рекао је новинарима Додик.

Он је рекао да стереотипи постоје и покушаји да се наметну БиХ и њене вриједности на начин како то неко види са стране, што неће успјети.

На Генералној скупштини АБНА-е Срна је послије двије деценије активног чланства искључена као пуноправни члан са правом гласа, а тај статус је дат агенцији ФЕНА из Федерације БиХ.

Вршилац дужности генералног директора Новинске агенције Република Српска - СРНА Татјана Парађина изјавила је да је срамна одлука Скупштине АБНА-е да Срну након двије деценије активног чланства искључи као пуноправног члана са правом гласа и да тај статус буде дат агенцији ФЕНА из Федерације БиХ, те навела да све чињенице указују да је ово политичка одлука.

Формални разлог за ову одлуку је нови статут АБНА-е који је предвидио да само једна агенција из земље може бити пуноправни члан.