latinica  ћирилица
22/09/2022 |  15:21 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ оспорио Закон о непокретној имовини Српске

Уставни суд БиХ је, одлучујући данас о захтјеву шест делегата Дома народа ПС БиХ, утврдио да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како је наведено из овог суда, надлежност БиХ.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

На сајту Уставног суда БиХ је наведено да овај закон стављен ван правне снаге.

Наводи се да је "Суд поновио своје становиште из ранијих одлука о томе да је БиХ покушала да ријеши то питање путем формирања Комисије за државну имовину".

Додаје се да је у том правцу дјеловао и Кристијан Шмит, којег, подсјећамо, Република Српска не признаје као високог представника.

- Међутим, Уставни суд је констатовао да то питање још није ријешено и да постоји истинска нужност, те позитивна обавеза да БиХ то питање ријеши што је прије могуће - наведено је из овог суда.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 10. фебруара Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Закон је требало да ступи на снагу 13. априла, али га је Кристијан Шмит дан раније суспендовао и донио одлуку о његовом неспровођењу док Уставни суд БиХ не донесе став о том питању.