latinica  ћирилица
22/09/2022 |  15:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Пенава: Пад броја Срба у Вуковару резултат нетачности претходног пописа

Градоначелник Вуковара Иван Пенава оцијенио је данас да пад броја Срба у Вуковару испод 30 одсто, односно за пет одсто од посљедњег пописа, није резултат исељавања Срба, већ да произилази из нетачности пописа из 2011. године и поручио да ниједно право које је "искамчено на темељу лажног списка" неће пустити нити оставити.
Вуковар (Фото: EPA/ANTONIO BAT) -
Вуковар (Фото: EPA/ANTONIO BAT)

У српској заједници, међутим, кажу да до сада нису могли да остваре ни она оправа која су им закону припадала, пренијела је Хина.

- Неко је експериментисао са лажним подацима, све се враћа у стање прије 2011. године - рекао је Пенава и оцијенио да су ти подаци на трагу онога што је говорио више од 10 година.

Он додаје да подаци говоре у прилог чињеници да је попис становништва обављен по посљедњем попису био нетачан.

- Ти подаци доводе под знак питања коме је било у циљу да у Вуковар имплементирају лажне податке, да доведу до напетости, да се припадници српске мањине морају осјећати нелагодно, јер је неко експериментисао са лажним подацима - рекао је Пенава новинарима.

Према његовим ријечима, сада је то урађено и да је граду Вуковару враћен мир.

- Надам се да смо обезбиједили бар 10 година стабилности у граду - рекао је он и додао да ће се, што се тиче употребе језика и писма српске мањине у Вуковару, све вратити на стање прије 2011 када су, како каже, на основу лажних података били приморани да предузимају неке кораке на неприродан начин.

- Док имате деструктивне мисли и политике и изјаве о великосрпској политици или одликовања Шешељу, јасно је да у Вуковару хрватски народ, као већина, нема маневарског простора да направи искорак напријед - сматра Пенава.

Предсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Вуковара, Срђан Колар, сматра да укидање неких права Србима у Вуковару неће много утицати на ту заједницу јер, како каже, ни она права која су им до сада била загарантована нису могли да упражњавају.

- Нама је исто, било нас 30 одсто или мање од тог процента. Нисмо успјели да остваримо своја права до сада, па и да нас је мање од 30 одсто - а до мене је дошао податак да нас има 29,73 одсто - неће нам много шкодити и ако се нешто одузме (од тог броја), а нема шта - рекао је Колар.

Према његовим ријечима, ништа се неће промијенити "осим што ће одређеним политикама у граду сада бити много лакше".

Он сматра да су резултати за Вуковар били очекивани и да су посљедица свега што се дешавало у Вуковару у посљедњих 10 година.

- Резултат је одлазак људи из Вуковара, како свих њих, тако и грађана српске заједнице. Неки су се додатно потрудили да својом политиком и реториком то све скупа још поспјеше, а догађало се свашта, од напада на дјецу до постављања двојезичних табли - рекао је Колар.

Према подацима пописа из 2021. године у Вуковару живи укупно 23.175 становника, међу којима је 14.605 Хрвата или 63,02 одсто и 6.890 Срба или 29,73 одсто.

У Вуковару је, према попису из 2011. године, живјело 34,87 одсто Срба, подсјећа Хина.