latinica  ћирилица
22/09/2022 |  15:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Стефановић: Вучић у УН достојно одбранио интересе Србије

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас да је предсједник Србије Александар Вучић пред Генералном скупштином УН још једном убједљиво, државнички и аргументовано одбранио највише државне и националне интересе земље.
Небојша Стефановић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Небојша Стефановић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Његово обраћање свјетским лидерима остаће упамћено као ријетко прецизна и отворена анализа највећих проблема који потресају свијет, а нарочито као снажно подсјећање на значај поштовања основних принципа УН, као једини начин да се очува мир - поручио је Стефановић, саопштило Министарство одбране.

Он је рекао да је инсистирање предсједника Вучића да се суверенитет и територијални интегритет свих држава свијета морају поштовати, јако одјекнуло у Свјетској организацији.

- Србија се говором предсједника Вучића потврдила као важан и принципијелан заштитник међународног права, зато што је и сама била жртва његовог најгрубљег кршења. Нико не може да оспори снагу аргумената које је изнио у име Србије и нико не може да порекне чињеницу да је нарушавање територијалног интегритета, у случају нелегалне сецесије Косова и Метохије, глобални проблем, који захтијева повратак поштовању темељних принципа на којима почива свјетска заједница - поручио је Стефановић.

Он сматра да обраћање Вучића, у којем је "непоколебљиво стао у заштиту тих принципа", нарочито сада има велику снагу, када се свијет суочава са сукобима, кршењем међународног права и, каже, функционише на праву јачега.

- Србија може да буде поносна на свог предсједника јер је, бранећи принципе и право, и лидерима великих сила поручио да се морају вратити поштовању међународних принципа уколико заиста желе мир и стабилност у свијету - навео је Стефановић и додао да је наш највећи државни и национални интерес - Косово и Метохија, још једном пред Генералном скупштином УН имао свог највећег заштитника.

Како каже, Вучићеве поруке поново су увјериле свијет да је Србија одлучна да брани свој интегритет, истовремено чувајући мир и прихватајући дужност главног фактора стабилности у региону Балкана.