latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:01 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Умјесто заштитника Устава, Уставни суд постао гробар БиХ

Уставни суд БиХ, умјесто да штити Устав, како и пише у Уставу БиХ, нажалост, преузео је улогу главног гробара БиХ, истакао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Сваком правном лаику, читајући Устав БиХ, потпуно је јасно да БиХ нема имовину већ да имовину имају искључиво ентитети у БиХ, односно Република Српска и ФБиХ чија је и територија БиХ. То је потпуно јасно свакоме осим онима у Уставном суду БиХ који своје одлуке доносе на основу налога и на основу наређење изван БиХ увијек и искључиво против Републике Српске, против српског и хрватског конститутивног народа и искључиво у сврху и у корист само бошњачког конститутивног народа и стварања немогуће грађанске БиХ која никада неће бити остварива у БиХ - нагласио је Ковачевић.

Он је поручио да једини начин да БиХ постоји јесте да се очува Дејтонски споразум, Анекс четири, односно Устав БиХ, а видимо, нажалост, да ни Уставни суд БиХ овакав какав јесте, није спреман да га штити.

Реагујући на одлуку Уставног суда БиХ који је утврдио да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како наводе, надлежност БиХ, Ковачевић је истакао да је Република Српска донијела свој Закон о непокретној имовини и он ће у Републици Српској да се спроводи и то нико неће моћи ни промијенити ни зауставити.

- Уколико у БиХ представници бошњачке политике и даље буду имали интерес и вољу да БиХ опстане онда ћемо морати отворити дијалог о будућности БиХ, а једна од првих тема дефинитивно ће бити одлазак страних судија и увиђење баланса равноправних конститутивних народ и у Уставни суд БиХ - рекао је Ковачевић.