latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:13 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

На острву Видо одата почаст српским војницима из Првог свјетског рата (ФОТО/ВИДЕО)

На грчком острву Видо одржана је централна државна комеморативна свечаност одавања почасти и полагања вијенаца поводом 106. година од искрцавања српске војске на острва Крф и Видо у Првом свјетском рату.
На острву Видо одата почаст српским војницима из Првог свјетског рата (Фото: Танјуг/ Дејан Урошевић) -
На острву Видо одата почаст српским војницима из Првог свјетског рата (Фото: Танјуг/ Дејан Урошевић)

Церемонију је предводила министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић, која је положила вијенце у Маузолеју и на Морнаричком крсту на острву Видо, и у "Плаву гробницу", на отвореном мору.

- Србија никада неће заборавити страдање, патњу и жртву српских јунака, ниједан гроб и ниједног војника који почива у Плавој гробници - поручила је Кисићева.

Кисићева је навела да је нашим прецима слобода била важнија од живота, а љубав према отаџбини звијезда водиља која им је давала снагу да наставе борбу, саопштено је из Министарства за а рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Министарка Кисић на острву Видо (Фото: minrzs.gov.rs)

- Памтимо сваки километар који сте прешли, сваку муку коју сте измучили и бол који сте претрпели, памтимо и кажемо вечно хвала за све што сте учинили за нас и нашу слободу - истакла је Кисићева, која подсјетила на помоћ братског грчког народа српској војсци током боравка на оству Крфу.

Она је истакла да за Србије слобода ни данас нема цијену, ни алтернативу.

- Само када живимо у миру можемо да радимо, градимо и напредујемо у сваком смислу, сањамо велике снове, остварујемо нове идеје, да би наша Србија била још боље место за живот свих њених грађана. Зато се свом снагом, свим срцем и сваког трена боримо за нашу Србију, за мир и просперитет, за слободу - нагласила је она.

Кисићева је уписала у Спомен-књигу: "Српски јунаци, заувек ћемо памтити ваше страдање и патњу, али и вашу храброст и борбу како бисмо ми данас живели у миру и слободи. На томе смо вам вечно захвални. Живела Србија!".

Почаст српској војсци на острву Видо одале су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници Грчке, општине Централни Крф, полиције и војске Крфа, представници удружења опредијељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и кадети Војне академије и студенти Криминалистичко-полицијског универзитета из Београда.