latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:21 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

РиТЕ Гацко стабилан и сигуран снабдјевач електричном енергијом (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић састали су се данас у Гацку са руководством РиТЕ Гацко.
Додик и Цвијановић са руководством РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
Додик и Цвијановић са руководством РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Додик, Цвијановић и Вишковић састали су се са директором РиТЕ Гацко Миодрагом Шешлијом, руководством предузећа и начелником општине Гацко Огњеном Милинковићем.

Шешлија је рекао да је ово предузеће спремно за зиму и да не очекује никакве проблеме у снабдијевању струјом.

- Ово предузеће има довољно залиха угља, два милиона тона спремних за експлоатацију - рекао је он.

Додик је изразио задовољство што је ТЕ Гацко након ремонта стављена у пуни погон и што има довољно залиха угља.

- Ако не буде других проблема, имамо овдје сигурног снабдјевача електричном енергијом, који ће одржати наш систем и током ремонта ТЕ Угљевик - рекао је Додик.

Цвијановић је након састанка рекла да републичке институције, заједно са локалним властима, раде на реализацији важних пројеката. 

Предсједница је навела да је Термоелектрана Гацко важан ресурс у систему Електропривреде Републике Српске.

- У овим тешким временима, када се сви боре да обезбиједе енергетску стабилност, изузетно је значајно то што и РиТЕ Гацко и цијела Електропривреда функционишу адекватно и стабилно - нагласила је она.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Цвијановић и Додик са руководством РиТЕ Гацко (Фото: РТРС)

Вишковић је рекао да Република Српска енергетску стабилна дочекују предстојећу зиму, што је у овом тренутку, веома важноза грађане и за Републику.

- Посебно ме радује информација да је термоелектрана у Гацку у пуној погонској спремности изашла из ремонта у јулу и да има довољне количине угља. То нам је веома важно, јер у наредних мјесец дана слиједи годишњи ремонт у ТЕ Угљевик - рекао је Вишковић.

РиТЕ Гацко налази се у гатачком енергетском базену у југоисточном дијелу Републике Српске. Прва фаза Термоелектране, блок снаге 300 мегавата, пуштен је у рад 1983. године.

Фото: РТРС

Гатачки угљени басен је смјештен у Гатачком пољу и простире се на површини од око 40 километара квадратних. Први радови на експоатацији угља у Гацку су почели 1954. године на изданцима главног угљеног слоја, а 1982. године је пуштен у рад рудник лигнита Грачаница.