latinica  ћирилица
22/09/2022 |  16:43 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Уставни суд БиХ нема овлаштења да мијења Дејтон

Уставни суд БиХ сваком новом одлуком само демонстрира да су потпуно тачне све квалификације овог суда као политичког инструмента политичког Сарајева за обесмишљавање Републике Српске, рекао је Срни савјетник српског члана Предсједништва БиХ за правна питања Милан Тегелтија, истичући да Уставни суд нема овлаштења да мијења Дејтонски споразум.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Он је констатовао да не постоји више ништа ново што се може рећи о Уставном суду БиХ.

- О Уставном суду БиХ све је већ речено - одавно престао да буде правна и постао чиста политичка институција политичког Сарајева и страних амбасада, односно пуки извршилац антисрпских политика - истакао је Тегелтија поводом данашње одлуке Уставнох суда БиХ који је "Закон о непокретној имовини Републике Српске стављен ван правне снаге".

Он је напоменуо да се Уставни суд БиХ овом одлуком по ко зна који пут поставио изнад Дејтонског мировног споразума, у покушају да промјени његову суштину и смисао, превазилазећи тиме своја овлаштења и оквир дјеловања.

- Република Српска је власник 49 посто територије БиХ на којем има унутрашњи територијални интегритет и суверенитет - нагласио је Тегелтија.

Тегелтија је поручио да ту основну премису Дејтонског мировног споразума, колико год покушавао, ниједан Уставни суд или било ко други у БиХ неће моћи да промијени, какве год политичке одлуке доносио.

- Сваком то треба да је јасно јер Република Српска као страна Дејтонског мировног споразума на тако нешто није пристала нити ће икад. Српска није икад Уставном суду БиХ дала овлаштење да мијења суштину и смисао тог међународног правног акта на основу којег је формирана и уређена данашња дејтонска БиХ - истакао је Тегелтија.

Уставни суд БиХ утврдио је данас да "Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске", јер је то, како наводи, "надлежност БиХ".