latinica  ћирилица
22/09/2022 |  17:37 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Петковић: Уставни суд БиХ продужена рука ОХР-а

Члан Одбора за уставна питања Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је да одлука којом је стављен ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске дјелује као да је овај суд продужена рука Канцеларије високог представника.
Милан Петковић - Фото: СРНА
Милан ПетковићФото: СРНА

Петковић је рекао да је овим настављена досадашња пракса Уставног суда БиХ и на трагу је одлука високог представника о забрани располагања државном имовином.

- Није ово ништа необично, јер је ова суд и раније стављао ван снаге законе у вези са пољопривредним земљиштем и шумама. Оно што се овдје жели учинити је да се Српској потпуно одузме право на пољопривредно земљиште, рудна бгатства, ријеке, државну имовину - навео је Петковић, који је и адвокат из Бањалуке.

Он је нагласио да је циљ да Република Српска потпуно нестане, што, наравно, неће бити дозвољено.

- Овакве одлуке су у потпуној супротности са Уставом БиХ, који ни у једном члану не говори о "државној имовини". Овдје никада раније није ни постојала, јер је постојала имовина Српске и ФБиХ и настанком државне заједнице БиХ није постала државна имовина, него је само дозвољено да се дио имовине за функцинисање институција БиХ назива државном имовином - рекао је Петковић за Срну.

Уставни суд БиХ утврдио је да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како наводи, надлежност БиХ.