latinica  ћирилица
22/09/2022 |  18:08 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Радмановић: Уставни суд БиХ се поново ставио изнад закона и Устава

Предсједавајући Представничког дома ПС БиХ Небојша Радмановић рекао је да у Сарајеву очекују да Уставни суд БиХ ради оно што они нису могли да остваре политичким средствима, што је изузетно опасно не само за питање имовине, него по цјелокупне односе у БиХ.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић је оцијенио је да је бесмислена одлука Уставног суда БиХ којом је ван снаге стављен Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској и да је очигледно да је Уставни суд БиХ поново подлегао притиску политичких екипа из Сарајева уз садејство појединих представника међународне заједнице.

- Уставни суд БиХ поново се ставио изнад закона и Устава БиХ. Највећу одговорност за такво понашање сносе појединци из међународне заједнице који су у протеклом периоду подржавали вануставно дјеловање Уставног суда што су обилато користили бошњачки политичари подносећи апелације чији је исход унапријед био познат - рекао је Радмановић Срни.

Он је подсјетио да, по Дејтонском мировном споразуму, имовина припада искључиво ентитетима и да се Уставни суд БиХ одлучујући по апелацији бошњачких делегата у Дому народа поново бавио питањима која су ван оквира надлежности те институције.

- Домаће политичке снаге годинама не могу да постигну договор о имовини. Када се прије десет година било близу договора, поново су сарајевски политичари уз подршку странаца тај договор срушили. Сада у Сарајеву очекују да Уставни суд ради оно што они нису могли да остваре политичким средствима што је изузетно опасно не само за питање имовине, него по цјелокупне односе у БиХ - рекао је Радмановић.

Уставни суд БиХ утврдио је данас да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како наводи, надлежност БиХ.