latinica  ћирилица
22/09/2022 |  19:26 ⇒ 22:25 | Аутор: РТРС

Да ли би Уставни суд БиХ оспорио Закон о непокретној имовини да су сви у Српској били јединствени? (ВИДЕО)

Да ли би одлука Уставног суда БиХ, којом је стављен ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Српске, била оваква да су сви у Републици Српској били јединствени?
Сједница НСРС без опозиције - Фото: РТРС
Сједница НСРС без опозицијеФото: РТРС

Овако је изгледало када се о томе одлучивало у Скупштини:

Када је Народна Скупштина Републике Српске одлучивала о враћању надлежности, посланици СДС-а и ПДП-а, скупштинску салу напустили су уз реченицу да је ријеч о опасној авантури.

Два мјесеца касније Народна скупштина изгласала је Закон о непокретној имовини. Тиме је први пут враћена надлежност са нивоа БиХ на Републику Српску. Опозиција на гласању тада суздржана.

Без обзира на опозицију, Закон је усвојен, а указом предсједнице Републике Жељке Цвијановић, објављен у Службеном гласнику 5. априла. На снагу је требало да ступу 13. априла. Само дан прије, Кристијан Шмит привремено је суспендовао Закон, уз образложење да коначну одлуку треба да донесе Уставни суд БиХ. Кристијану Шмиту стигао је одговор. Борци из свих крајева Српске окупили су се на бањалучком Тргу Крајине.

Двадесет хиљада људи послало је подршку одлукама које доносе институције Српске.

Са борцима су тад били српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Лидера СДС-а и ПДП-а није било. Од цијеле опозиције, на скуп који су организовали борци дошао је само лидер ДНС-а Ненад Нешић. Мјесец дана послије, у мају, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић састао се са Кристијаном Шмитом. То је први Шмитов састанак у Српској након закључака Народне скупштине којима се не признаје за високог представника. Тридесет дана послије Станивуковића, Кристијан Шмит сјео је преко пута Јелене Тривић и Александра Золака.