latinica  ћирилица
22/09/2022 |  20:38 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворена изложба дјела најзначајнијих српских ликовних умјетника (ФОТО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Музеју савремене умјетности Српске изложбу која илуструје српску ликовну умјетност, њене узоре, опредјељења и домете од посљедњих деценија 19. до средине 20. вијека.
Изложба „Колекција као огледало“ - Фото: РТРС
Изложба „Колекција као огледало“Фото: РТРС

Изложба „Колекција као огледало, Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске" представља 86 умјетничких дјела ‒ 75 слика, седам скулптура и четири графике и свеобухватно илуструје српску ликовну умјетност, њене узоре, опредјељења и домете од посљедњих деценија 19. па све до средине 20. вијека.

Изложба представља најистакнутије и најзначајније умјетнике српске ликовне сцене попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Надежде Петровић, Саве Шумановића, Петра Лубарде и других. Изложена су и дјела јавности мање познатих сликара који су својом дјелатношћу оставили траг у историји српске умјетности, али и колекцији Галерије Матице српске.

Кроз дјела 38 аутора приказан је пут од реалистичких опредјељења насталих под утицајем умјетничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. вијека услијед одласка наших умјетника на школовање и њихових боравака у Прагу, Будимпешти и коначно Паризу као центру умјетничких идеја 20. вијека.

Изложба "Колекција као огледало" има посебан значај јер се реализује у години обиљежавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске.