latinica  ћирилица
23/09/2022 |  07:22 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Уставни суд БиХ наставио накарадну праксу; Опозиција се додворава политичком Сарајеву (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ наставио је накарадну праксу изигравања Дејтона, рекао је Милан Тегелтија, савјетник српског члана Предсједништва Милорада Додика, гостујући у нашем Јутарњем програму, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ, који је поништио Закон о непокретној имовини Републике Српске
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- БиХ је састављена од ентитета, и то је једино мјеродавно. Треба бранити своју имовину, односно само имплементирати оно што пише у Дејтонском споразуму. Уставни суд БиХ не доноси овакве законе, већ Република Српска. Нашу имовину нећемо никоме дати, она је наша и само наша - нагласио је Тегелтија.

По тој одлуци имовина која је власништво јавних предузећа, општина, градова и Републике Српске, власништво је Босне и Херцеговине.

- Настављамо борбу, али сигуран сам да је Република Српска спремна да се одбрани, јер оваквих напада на њен интегритет биће још сасвим сигурно - поручио је Тегелтија.

Он се дотакао и дјеловања опозиционих политичара на овакву одлуку.

- Опозиција отежава положај Републике Српске, јер се додворава политичком Сарајеву у пројекту "уништавања Српске".  Морамо говорити о нечему што се зове банализација националне политике. То што је рекла Јелена Тривић је веома опасно, и неодговорно понашање једне националне политике. Кад ви сведете један пројекат урушавања Републике Српске, константне нападе из Српске у сасвим једну тривијалну ствар да су се Додик, Човић и Изетберговић договорили да Уставни суд БиХ донесе неку одлуку, ви банализујете  тај проблем. Грађани Републике Српске јасно знају да проблем не станује у Српској, већ у Сарајеву - нагласио је Тегелтија.

Он је додао да су ријечи Јелене Тривић потпуна бесмислица.

- Како да очекујемо да опозиција брани интересе Републике Српске уколико они уопште не признају да ти проблеми у Сарајеву постоје. Ни једном рјечју није рекла да је одлука Уставног суда БиХ антисрпска, и једна у низу одлука која представљају пројекат политичког Сарајева на урушавању Републике Српске. И због свега имате озбиљан проблем, јер имате политичара који на такав начин банализују најважнија национална питања Републике Српске, јер ако их банализује, он на њих не може ни дати одговор - поручио је Тегелтија.