latinica  ћирилица
23/09/2022 |  07:57 | Аутор: СРНА

Радови на путевима успоравају саобраћај

На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија без тешкоћа и ванредних ограничења, а измјене су на дионицама гдје се изводе радови, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Радови на путу - Фото: РТРС
Радови на путуФото: РТРС

На дионици магистралног пута Бијељина-Шепак у Брањеву данас ће бити измијењен саобраћај због радова.

Због санације магистралног пута Мостар-Невесиње сваки дан осим недјеље обустављен је саобраћај од 8.00 до 17.00 часова у зони извођења радова /од Невесиња до ентитетске границе/. За вријеме обуставе саобраћај ће се преусмјеравати алтернативним путним правцима Невесиње-Зијемље-Руишта-Мостар или Невесиње-Берковићи-Столац-Мостар.

У току је санација коловоза магистралног пута Градишка-Чатрња, у мјесту Крушкик, због чега ће се саобраћај од 8.00 до 17.00 часова одвијати наизмјеничним пропуштањем возила, једном саобраћајном траком.

Због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, биће измијењен саобраћај на петљи Јоховац. Измјена саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два.

На новоизграђеној дионици ауто-пута на Коридору "Пет це" Товира-Костајница до 15. септембра изводиће се пробне, односно тестне вожње и за то вријеме неће се плаћати путарина. Брзине кретања биће ограничена на нивоу градилишне, односно брзине у току извођења радова, а након тога пројектована од 130 километара на час.

Због радова је измијењен режим у одвијању саобраћаја у тунелу Чељиговићи на магистралном путу Лапишница-Љубогошта и у тунелу Стамболчић на путу Пале-Подграб.

Измјене у одвијању саобраћаја због радова су актуелне на путним правцима Стари Мајдан-Бањалука, Руданка-Добој, Бакрачуша-Невесиње, Приједор-Стара Ријека, Приједор-Козарац и Језеро-Шипово.

Продужени су радови на регионалним путевима Србац-Горња Вијака-Разбој, Разбој-Тедин Хан и Тедин Хан-Теслић, Теслић-Подјезера, па су и на тим правцима актуелне измјене у одвијању саобраћаја.

Због опасности од појаве клизишта, на регионалном путу Стари Угљевик-Главичице забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа "Рудинг", у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји. Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја. Забрана се не односи на возила РиТЕ Угљевик.

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Клизишта успоравају саобраћај и на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи и на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

До повремених обустава због деминирања долази на дионици регионалног пута Поље-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, град Дервента, и Брод-Горњи Клакар у мјесту Полој и Лијешће.

Вангабаритни превоз креће се путним правцима Цапарде-Каракај, Станић Ријека-гранични прелаз Брод, гранични прелаз Леденице-Цркавина-гранични прелаз Шамац и Хргови/Блажевац-Лончари-гранични прелаз Лепница. Возачима се савјетује да возе опрезније и поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У ФБиХ за данас је најављен почетак санационих радова и обустава саобраћаја на магистралном путу Тарчин-Брадина. Саобраћај ће се у наредном периоду преусмјерити двосмјерно на једну коловозну траку новоиграђене поддионице ауто-пута Тарчин-Иван, без наплате путарине од Влакова до Брадине.

Повремене получасовне обуставе саобраћаја због деминирања терена актуелне су од 8.30 до 16.00 часова на магистралном путу Сребреник-Орашје, на дионици Церик-пијаца "Аризона". За вријеме обуставе у функцији је алтернативни правац Церик-Брчко-Орашје.

Због изградње обилазнице саобраћај обустављен на раскрсници магистралних путева у Доњем Вакуфу и преусмјерен на привремену обилазницу.

На магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф, због радова у тунелу Скела, током дана саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, а у ноћним часовима преусмјерава се на обилазницу око тунела.

Спорије, због радова, саобраћа се на дионици ауто-пута Зеница југ-Зеница сјевер и на магистралним путевима Тузла-Лукавац, Житомислићи-Почитељ /Шеваш Њиве/ и Доњи Вакуф-Травник /Комар/.

На граничним прелазима јутрос нема дужих чекања.