latinica  ћирилица
23/09/2022 |  08:24 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Штрбац: Забрињавајући пад броја Срба у Хрватској

Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да су резултати пописа становништва у Хрватској, према којима је број Срба пао на 3,2 одсто, забрињавајући и разочаравајући, али да ће Срби, ипак, задржати одређена права.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

- Многи су предвиђали да ће Срба бити више од 3,5 одсто, нажалост и мене је изненадило да их је само 3,2 одсто. Чак су и хрватски демографи говорили да ће их бити око 155.000, али ево њих је 123.892 - рекао је Штрбац Срни.

Он је додао да је старија популација превладавала, да Срби у Хрватској умиру због старости.

- Било је неких анализа да старији Срби умиру више него њихови годишњаци у Хрватској, посебно у Европи, због неуслова у којима живе у тим српским мјестима у Хрватској - рекао је Штрбац.

Штрбац је подсјетио да је управо цифра од три одсто била жељена пројекција, план ратног хрватског предсједника Фрање Туђмана и његовог естабилишмента почетком деведесетих година прошлог вијека који су говорили да ће српско питање као "реметилачки фактор" бити ријешено у Хрватској за сва времена када Срба не буде више од три процента.

Он је подсјетио да је на претходном попису 2011. године Срба у Хрватској било 4,36 одсто или 186.000, а сада их је око 63.000 мање.

Штрбац је указао и на један феномен - исељавање хрватских држављана у ЕУ, након што је 2013. године Хрватска примљена у Унију, па је нешто више од 400.000 или између девет и 10 одсто држављана Хрватске отишло између два пописа 2011. и 2021. године.

- То је број који би забринуо сваку државу на свијету, јер умјесто да има какав-такав прираштај, они су остали без више од 400.000 становника - рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, захваљујући тој околности, због тога што је отишло толико људи, Срби су остали и даље изнад три одсто.

- А када се има три процента, онда задржавају одређена права на нивоу цијеле Хрватске, која су имали и раније - рекао је Штрбац.

Тако да ће, каже Штрбац, Срби задржати неке позиције, али ће исто тако у неким срединама гдје их буде мање од трећине изгубити одређена права по питању језика и писма, првенствено у Вуковару, гдје су пали испод те трећине.

Штрбац је додао да је неминовно да се оно што није остварено на овом попису деси за 10 година, односно да ће Срба, који су сада знатна мањина, нажалост у Хрватској на идућем попису бити много мање.

- Од повратка нема ништа, они који се врате у току године могу се пребројати на прсте једне руке. Имали смо свих претходних година тихи егзодус, како га у `Веритасу` зовемо, не само што се одлази у Европу, него и у српске земље - у Републику Српску и највише у Србију - рекао је Штрбац, истичући да нико не бјежи од добра.

Хрватски Завод за статистику објавио је коначне резултате пописа становништва, домаћинстава и станова у Хрватској 2021. године, према којем има 3.871.833 становника, а то је за 413.056 мање у односу на попис од прије 10 година.

Као Срби изјаснило се 3,20 одсто становника, а српски језик као матерњи уписало је њих 1,16 одсто.

Према попису становништва из 1991. године, у Хрватској је живјело 581.000 Срба, односно 12,2 одсто укупне популације у тој земљи.

Као резултат етничког чишћења и прогона, посебно у хрватским војно-полицијским акцијама "Бљесак" и "Олуја" у прољеће и љето 1995, Срби у Хрватској сведени су на ниво занемариве националне мањине, чији је удио у укупном становништву Хрватске, према резултатима пописа становништва из 2011. износио 4,3 одсто.

У Хрватској су од тада забиљежени бројни притисци да се Србима ускрати право на двојезичност, укуључујући уништавања ћириличних табли.