latinica  ћирилица
23/09/2022 |  09:00 ⇒ 12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Парламентарна већина скупила потписе за смјену Ђукановића

Парламентарна већина Црне Горе сакупила је 41 потпис подршке предлогу за покретање пред скупштином поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе повриједио Устав, односно поступка за разрјешење Мила Ђукановића.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

Иницијатива је достављена предсједници скупштине Данијели Ђуровић.

Вијест је на ТВЦГ потврдио и посланик Демократског фронта Јован Вучуровић.

- Предсједник Црне Горе повриједио је Устав јер није позвао на разговоре о мандатару за састав владе све представнике политичких партија заступљених у скупштини, што му је била дужност. Позив нису добиле партије Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија, и савез грађана ЦИВИС, док је позвана Либерална партија која има једнако мандата као и претходно набројане странке - наводи се у документу.

Посланик ДФ Предраг Булатовић рекао је раније да је та странка написала иницијативу и потписала, сходно Уставу, "поступак за разрјешење предсједника државе".

- Уставна одредба није испоштована, није позвао на консултације Миодрага Лекића, Горана Даниловића, Максима Вучинића - навео је Булатовић.

Устав Црне Горе предвиђа да поступак за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе повриједио Устав може покренути скупштина, на приједлог најмање 25 посланика.

Лидер Демоса Миодраг Лекић оптужио је Ђукановића да је покушајем заустављања поступка избора владе грубо прекршио основне принципе демократије и злоупотребио функцију коју обавља, и позвао га да то јавно расправе.

Лекић, којег је стара парламентарна већина предложила за мандатара за састав нове владе, навео је да је Ђукановић иако је био упознат са предлогом имена мандатара, "у препознатљивом стилу несагледавања општег интереса, већ парцијалног" злоупотријебио функцију коју обавља и заобишао вољу парламентарне већине и тиме продубио кризу у земљи, пренио је портал ЦДМ.

Он сматра да је Ђукановић манипулисао са, како каже, у Уставу непостојећим појмом "потписа" и наставио да износи нетачне наводе о кашњењу.