latinica  ћирилица
23/09/2022 |  10:31 ⇒ 10:37 | Аутор: Глас Српске

Укинута ослобађајућа пресуда службеницима РУГИПП-а

Врховни суд Републике Српске укинуо је ослобађајућу пресуду двојици шефова и сарадницама у Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове (РУГИПП), оптуженима за злоупотребе тешке 7,43 милиона марака и предмет вратио на ново суђење Окружном суду у Бањалуци.
Врховни суд Републике Српске - Фото: Глас Српске
Врховни суд Републике СрпскеФото: Глас Српске

У овом случају суди се помоћнику директора РУГИПП-а Александру Деурићу, начелнику Одјељења за надзор Драгану Груловићу, те службеницама за правне послове Дорис Кременовић и Жељки Милинковић.

Како је Гласу Српске потврђено у Врховном суду Српске Судско вијеће је уважило жалбу тужилаштва.

- Првостепена пресуда је укинута и предмет је враћен на ново суђење Окружном суду у Бањалуци - рекла је секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић.

Деурић, Груловић и Кременовић оптужницом се терете за искориштавање службеног положаја, односно да су незаконито омогућили да фирма "Наш Дом" а.д. Бањалука стекне право својине над зградом и помоћим објектом у бањалучкој Грчкој улици чиме су им прибавили 2,18 милиона КМ.

Груловић и Кременовић су били оптужени да су незаконито омогућили да фирма "Грађа" стекне право власништва на парцелом од 33.000 квадрата чиме је Бањалука оштећена за 5,25 милиона КМ.

Груловића и Милинковић трећа тачка оптужнице терети за трговину утицајем, односно да су договарали обуставу истраге у предмету "Варница Марија" коју је водило бањалучко Окружно јавно тужилаштво