latinica  ћирилица
23/09/2022 |  10:53 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Невесиње: Подијељене стеоне јунице

За пољопривреднике из Невесиња јутрос организована подјела висококвалитетних стеоних јуница набављене у оквиру пројекта "Развој сеоског предузетништва и пољопривреде" за кооперанте мљекаре "Пађени".
Подјела висококвалитетних стеоних јуница - Фото: СРНА
Подјела висококвалитетних стеоних јуницаФото: СРНА

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да је општина обезбиједила 9.500 КМ за набавку десет јуница које су данас стигле, а још седам се очекује наредних дана.

Подјела је организована у оквиру дистрибуције 900 стеоних јуница широм Републике Српске, у сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и мљекара "Млијекопродукт" и "Пађени".

У оквиру пројекта "Развој сеоског предузетништва и пољопривреде" за кооперанте мљекаре "Пађени" на подручју Херцеговине набављено је 200 приплодних јуница, чешки и аустријски сименталац.

Авдаловић је навео да јунице по други пут набављају јунице посредством ИФАД-овог пројекта због велике заинтересованости пољопривредника.

- Мислим да је ово значајно за наше пољопривреднике и за развој мљекарстава и говедарства, пошто је последњих година присутна велика експанзија у сточарству - објаснио је Авдаловић.

Менаџер пројекта "Развој сеоског предузетништва и пољопривреде" Драган Вучковић рекао је да је ресорно министарство учествовало са 700.000 КМ, а укупна виједност пројекта на подручју Херцеговине износи 1.280.000 КМ.

То, додао је, даје олакшицу пољопривредницима од 40до 60 одсто, у зависности од услова, док су остатак новца обезбиједиле општине у сарадњи са мљекаром "Пађени".

Вучковић је навео да су за овај пројекта могли да конкуришу произвођачи који су у редовној производњи млијека и који имају уговор са мљекаром, јер је намијењено малим газдинствима и онима који намјеравају да се баве производњом млијека.

Директор мљекаре "Пађени" Ненад Вукоје истакао је изузетну сарадњу са кооперантима из цијеле Херцеговине и нада се да ће бити још оваквих пројеката како би се производња млијека повећала.

Подјела јуница ће, осим у Невесињу, наредних дана бити вршена и у осталим херцеговачким општинама.