latinica  ћирилица
23/09/2022 |  11:13 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Матвијенко: Референдуми у складу са повељом УН

Референдуми о придруживању Русији у Доњецкој и Луганској Народној Републици /ДНР, ЛНР/ и ослобођеним територијама у складу су са међународним нормама и Повељом УН, изјавила је предсједавајући Савјета Руске Федерације Валентина Матвијенко.
Валентина Матвијенко (фото: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV) -
Валентина Матвијенко (фото: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV)

- Сигурна сам да ће се референдуми одржати тако да нико неће имати основа да доводи у питање њихову легитимност. Изражавање воље десиће се у складу са међународним нормама и Повељом УН. Мјештани ДНР, ЛНР и других ослобођених територија имају ту легално право, а у данашњој ситуацији то је, заправо, право на живот - рекла је Матвијенкова новинарима у Москви.

Према њеним ријечима, западне земље су чак и прије референдума почеле да говоре како неће признати њихове резултате, али да то више никога не изненађује.

Она је истакла да су Европа и САД тако потврдиле свој цинизам и доказале да нису заинтересоване за мишљење становништва тих области.

- Не сумњам да те изјаве, са већ директним пријетњама, неће имати утицај на став људи - нагласила је Матвијенкова.

Матвијенкова је саопштила да је све спремно за одржавање референдума на највишем нивоу и да су позвани међународни посматрачи, са којима сарађују и руски сенатори.

Она је напоменула да, као што њене колеге кажу, објективно не постоји ништа у вези са чим би се неко могао жалити, у смислу организације референдума, те да је све урађено како би се осигурала њихова транспарентност и отвореност.

Матвијенкова је навела да уколико се на референдумима покаже да мјештани желе да њихове области постану конститутивни субјекти Русије, Савјет Руске Федерације неће оклијевати, јавио је ТАСС.

- Правно и технички, процедура је веома јасна; у потпуности смо то испланирали. Све неопходно са наше стране услиједиће што је прије могуће - додала је Матвијенкова.

Власти ДНР, ЛНР, као и Запорошке и Херсонске области, одлучиле су да одрже референдум о приступању Русији. Гласање почиње данас и трајаће до уторка, 27. септембра.