latinica  ћирилица
23/09/2022 |  11:30 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Добој: Трећи пољопривредни сајам окупио 25 излагача

Пољопривредни сајам чланова кластера "Пољокласт" данас је у Добоју окупио 25 излагача из 12 општина ове регије који су се представили домаћим производима и рукотворинама.
Пољопривредни сајам "Пољокласт" у Добоју - Фото: СРНА
Пољопривредни сајам "Пољокласт" у ДобојуФото: СРНА

Сајам, трећи по реду, организују кластер "Пољопривредник" и Градска управа Добој.

Менаџер "Пољокласта" Јулијана Петровић указала је на значај удруживања малих још увијек неафирмисаних пољопривредних произвођача на развој пољопривредног сектора на подручју добојске регије и промовисања локалних производа.

- Примијетан је њихов развој у односу на претходне двије године - изјавила је Петровићева и додала да су у кластери подједнако заступљени повртари, пчелари, мљекари, прерађивачи воћа, као и друге културе.

Представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Радмила Цвијић рекла је да ресорно министарство подржава манифестације које промовишу производе са села с циљем унапређења њихове продаје.

- Битно нам је да погурамо произвођаче са мањим обимом продаје, да нађу своје мјесто на тржишту и пласирају свој производ по реалним цијенама које одговарају квалитету производа - изјавила је Цвијићева.

Чланови кластера указали су на значај и предности удруживања ради размјене искустава, знања, али и пласирања производа, те непосредног контакта са купцима.

Пчелар Михајло Гаврић из Станара каже да су његови производи од меда, захваљујући органској производњи и симбиози са природом, носиоци бројних награда, од којих је издвојио злато за квалитет на 53. Међународном сабору пчелара на Дјевојачком бунару у Србији.

- Тајна је у испаши пчела, третирамо их природним препаратима, а када димимо користимо мајчину душицу, коју планирамо посадити испод пчелињих заједница како би њено испаравање удаљило штеточине - изјавио је Гаврић.

Весна Петровић из Чечаве код Теслића бави се козарством и производима од ароније, јабука и грожђа, а Биљана Новић из Прњавора специјализована је за узгој и прераду производа од љешника.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић поздравио је чланове кластера и указао на досадашњу подршку локалним пољопривредницима, уз постојеће подстицајне мјере.