latinica  ћирилица
23/09/2022 |  12:01 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Шпирић: Објективне околности онемогућиле заказивање хитне сједнице

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је Срни да из објективних разлога у пословничком року неће моћи бити заказана хитна сједница овог дома са дневним редом у вези са финалном процедуром усвајања закона о помоћи грађанима и привреди у вријеме кризе промјеном стопе ПДВ-а и укидањем акциза на гориво.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

- С обзиром на наглашено интересовање јавности у вези са заказивањем сједнице Дома народа на захтјев пет делегата, морам да кажем да је из објективних разлога неће бити могуће одржати у пословничком термину - рекао је Шпирић.

Према његовим ријечима, од Секретаријата Дома народа члановима Колегијума дома је достављена информација да још није могућ приступ информационом систему Парламентарне скупштине БиХ ради хакерског напада.

- У личним комуникацијама са члановима Колегијума и делегатима који су у финишу предизборне кампање, како страначке тако и личне, био би доведен у питање кворум. Тако да у догледно вријеме ћемо одржати сједницу Колегијума и донијети одлуку када ће бити одржана сједница - рекао је Шпирић.

Он је додао да није ријеч личној о жељи да се закаже сједница или не, већ о објективним околностима и могућностима да сједница Дома одржи у Пословничком року.

Захтјев за одржавање хитне сједнице су, у складу са Пословником Дома народа, у уторак, 20. септембра, поднијела петорица делегата - Младен Босић, Муниб Јусуфовић, Денис Бећировић, Златко Милетић и Асим Сарајлић.

Према Пословнику, предсједавајући Дома народа био је дужан да закаже хитну сједницу у року од три дана.