latinica  ћирилица
23/09/2022 |  12:03 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

У Хашанима озваничен завршетак пројекта учионица на отвореном (ВИДЕО)

У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, данас је озваничен завршетак пројекта учионица на отвореном, који су заједнички финансирале владе Српске и Србије. Завршетку пројекта присуствовала је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић.
Наталија Тривић и Маја Гојковић у Спомен-кући Бранка Ћопића - Фото: РТРС
Наталија Тривић и Маја Гојковић у Спомен-кући Бранка ЋопићаФото: РТРС

Трвићева је истакла да се данас завршава трећа фаза Спомен-подручја "Башта сљезове боје", посвећена Бранку Ћопићу, српском књижевном великану.

- Наставни планови и програми су испуњени Ћопићевим дјелима, а сигурно да ће Ћопићева кућа заједно са учионицом на отвореном већ од наредне године бити спремна за све ученике из Републике Српске, као и Србије гдје ће на несвакидашњи начин учити о Ћопићу - рекла је Тривићева.

Гојковић је истакла да је обавеза да се сачува сјећање на дјело Бранка Ћопића које је неправедно било запостављено.

- Поносни смо што Влада Србије учествује у овом пројекту и наставићемо јер ово треба да буде једно веће спомен-подручје са туристичким потенцијалима где могу да долазе екскурзије из Србије - рекла је Гојковићева.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић рекао је да је у родном мјесту Бранка Ћопића до сада урађена спомен-школа, обновљена родна кућа, изграђен млин ђеда Трише, а сада и учионица на отвореном.

Он је захвалио ресорним министарствима Србије и Републике Српске и додао да ови пројекти имају значај и за туристичку понуду ове локалне заједнице.